Öregebb lehet a dartmoori kőkör, mint Stonehenge

dartmoor
Egy másik, hasonló kőkör a dartmoori lápvidéken
Vágólapra másolva!
Több mint 100 éve nem találtak új kőkört Dartmoor lápvidékén – a most felfedezett alakzat több mint 4000 éves, és egyelőre alig tudunk róla valamit.
Vágólapra másolva!

100 éve nem találtak új kőkört Dartmoor lápvidékén, egészen eddig: egy ólomüvegművész ugyanis korábban ismeretlen alakzatra bukkant az egyik fennsíkon. Devon kietlen, mostoha területein nem ez az első ilyen kőkör, de Anglia déli vidékén a legmagasabban található kőegyüttes lehet; a fennsík, amelyen áll, 525 méterrel fekszik a tengerszint felett.

Egy másik hasonló kőkör a dartmoori lápvidéken Forrás: Dartmoori Nemzeti Park

Gondosan válogatott sziklák

A 34 méter átmérőjű körben 30 szikla fekszik, egy pedig a körön kívül, magányosan áll. A köveket valószínűleg a közeli Sittaford Torból hozták ide, hasonló nagyságukból és formájukból arra következtethetünk, hogy gondosan kiválogatták, mely sziklákat használják fel az építéshez. Alapjuk mellett olyan apróbb támaszköveket találtak, amelyek arra utalnak, hogy a sziklák valaha függőlegesen álltak.

Öregebb lehet, mint a Stonehenge

Ez az első olyan dartmoori kőkör, amelyet radiokarbon kormeghatározás segítségével tudnak vizsgálni szakértők.

A kövek alatt található olajmintákból megállapították, hogy a Kr. e. 3. évezredből származnak – mivel ez arra utal, hogy ekkoriban dőltek el a sziklák, az alakzat akár öregebb is lehet, mint a Stonehenge, amely Kr. e. 2500 és 2100 között épült.

Szorosabb kapcsolat a népcsoportok között

Bár még nem végeztek el minden vizsgálatot a területen, már most tudni, hogy egy széles árok fut végig a kör keleti oldalának külső felén.

Még folynak a kutatások a most talált, rejtélyes kőkörrel kapcsolatban Forrás: Dartmoori Nemzeti Park

Jane Marchand, a Dartmoori Nemzeti Park archeológusa a The Guardiannek elmondta, hogy a kőkör arra is utalhat, hogy szorosabb kapcsolat volt a neolitikus és korai bronzkori kultúrák között a környéken, mint korábban hittük.