Vágólapra másolva!
A brazil futball korruptságáról legendák keringenek, de ami most kiderült, az minden képzeletet felülmúl. A szövetség szerződésben vállalta, hogy egy üzleti partnerének jóvá kell hagynia, kik kerülnek be a válogatott keretébe.

Egy kajmán-szigeteki offshore cégnek évek óta beleszólása van abba, hogy kik szerepeljenek a brazil fociválogatottnak a barátságos mérkőzésekre összeállított keretében – írta még szombati számában az Estado do Sao Paulo brazil napilap.

Az újság a birtokába került, az International Sports Events (ISE) nevű céggel kötött szerződésre hivatkozva állítja, hogy a brazil futballszövetség (CBF) vállalta: a meccsekre a lehető legerősebb keretet állítják össze. A kezdőcsapat tagjai csak orvosi igazolással hiányozhatnak, a helyükre "hasonló tudású és marketingértékű" játékost kell behívni, és minden cseréről tájékoztatni kell a céget.

A fiatalokból nem kérünk

A lap szerint a dokumentum külön kiköti, hogy a lekötött barátságos meccseket nem lehet fiatal játékosok kipróbálására vagy az U23-as csapat olimpiai felkészülésére használni. E pontok megsértése esetén pedig

csökken a szövetségnek járó bevétel

– idézte a cikket az ESPN.

Az eredetileg 1996-ban kötött szerződés értelmében az ISE birtokolja a meccsekhez kötődő összes közvetítési és marketingjogot. Ez így lesz a következő két világbajnokság előtti felkészülési időszakban is, a szerződést ugyanis 2011 végén, immár a fent említett új feltételekkel meghosszabbították – egy hónappal az után, hogy a válogatott több ismert játékosa (mindenekelőtt Neymar) nélkül állt ki két barátságos mérkőzésre Gabon és Egyiptom ellen.

Aláírta, aztán lemondott

Ricardo Teixeira elnök aláírta a hosszabbítást, majd néhány hónap múlva más ügyekkel kapcsolatos korrupciós vádak miatt lemondott. Az utódja, José Maria Marín megpróbálta újratárgyalni a szerződést, sikertelenül.

Ricardo Teixeira és a FIFA hozzá mérhetően makulátlan vezére, Joseph Blatter, még 2011-ben Forrás: AFP/Jewel Samad

A cikk óriási felháborodást keltett Brazíliában, mire a CBF közleményben tagadta, hogy bárkinek befolyása lenne a válogatott összeállítására. A mostani elnök, Marco Polo del Nero azt mondta az O Globo nevű lapnak, hogy a megállapodást készen kapták, nem tudnak vele mit kezdeni, de alapvetően nem is olyan rossz az egész, hiszen mentesíti a szövetséget a meccsek szervezésének pénzügyi kockázata alól.

El kellett küldeni az elnöknek

Az Uol internetes lap megszólaltatta Gilmar Rinaldit, a válogatott koordinátorát (ő tartalékkapusként tagja volt az 1994-es vb-győztes csapatnak), aki elismerte, hogy a keretet mindig el kellett küldenie a szövetség elnökének, de azt mondta, a témában utasítást sem tőle, sem mástól nem kapott. Hozzátette, az Estado do Sao Paulo által ismertetett szerződés részleteiről egyáltalán nem tudott.

A 2010 augusztusától 2012 novemberéig a brazil szövetségi kapitányi posztot betöltő Mano Menezes szintén azt nyilatkozta, hogy Teixeira sohasem környékezte meg azzal, hogy valakit válogasson be vagy hagyjon ki. Ez hihető is, mert

Menezes bő két éve alatt 85 futballista fordult meg a csapatban.

A brazil válogatott még két barátságos meccset játszik a június 11-én kezdődő Copa América előtt: 7-én, Sao Paulóban Mexikó, 10-én, Porto Alegrében Honduras ellen. A tornán Kolumbiával, Peruval és Venezuelával szerepel egy csoportban.