Kiállítják a pompeji vulkánkitörésben megkövült testeket

Pompei
A pompeji katasztrófa egyik áldozata
Vágólapra másolva!
Restaurálták és kiállítják a Vezúv kitörésében Pompejiben megkövült testeket, amelyekről másolatokat is készítenek.
Vágólapra másolva!

Több mint ezer ember földi maradványát találták meg Pompejiben a 18. század vége óta végzett ásatásokon. Nyolcvanhat holttest kiváló állapotban maradt fenn: ezeket restaurálták, és május 26-ától lesznek megtekinthetők a pompeji ásatások területén és a Nápolyi Régészeti Múzeumban ugyanakkor nyíló kiállításon.

Pompejiben új helyszínen, az amfiteátrumban emelt piramisformájú új térben állítják ki a megkövült emberi testeket. A létesítmény Francesco Venezia olasz építész tervei alapján készült.

A pompeji katasztrófa egyik áldozata Forrás: Flickr / CameliaTWU

A Vezúv 79-es kitörésekor nem mindenki tudott elmenekülni Pompejiből. A korábbi feltételezésekkel ellentétben az életüket vesztő lakosok nem megfulladtak, hanem elégtek a vulkáni felhőben. Ezért rándult görcsbe a testük és az arcuk. Megégett testükön megőrződtek ruháik foszlányai is.

- mondta Massimo Osama, a pompeji régészeti felügyelőség vezetője.

A megkövesedett testekről most először életnagyságú másolatokat is készítenek. Az első példányokat Kanadában állítják ki. A tervek között szerepel, hogy ezekről a pompeji “szobrokról” kicsinyített másolatokat is készítenek, hogy a látogatók megvásárolhassák őket.