A Bérgarancia Alap jelenthet mentőövet a munkavállalóknak

biztonságiöv biztonsági öv gyerek autó
Child fastening car seat belt
Vágólapra másolva!
A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint a bérgarancia támogatással a felszámolás alatt álló gazdálkodó szervezetnek a munkavállalóval szemben fennálló kiegyenlíthetetlen bértartozásra előlegezhető meg. Fontos azonban pontosan meghatározni, hogy mi is minősül bértartozásnak.
Vágólapra másolva!

Dr. Bezzegh Edina elöljáróban kifejtette: a statisztikák alapján sajnos rohamosan nő a megszűnő cégek száma Magyarországon, melyek nagy része sajnos fizetésképtelensége okán jut erre a sorsra. A fizetésképtelen cégek munkavállalóikat is nagy bajba sodorják, hiszen a legtöbb esetben bérfizetési kötelezettségüknek sem tudnak eleget tenni.

Amennyiben a bíróság a cég fizetésképtelensége okán elrendelte annak felszámolását, a munkáltatói jogok gyakorlója a felszámoló-biztos lesz, aki gondoskodni köteles a munkavállalói követelések kielégítéséről. A felszámolási eljárás alá vont cégekkel szembeni követelések kielégítéséi sorrendjét törvény határozza meg.

Az előkelő hely néha nem elegendő

A fizetésképtelen munkáltatót terhelő munkabér és egyéb bérjellegű juttatások - ideértve a munkaviszony megszűnésekor járó végkielégítést, valamint a munkaszerződésben meghatározott juttatásokat is, az ezeket terhelő adó- és járulékfizetési kötelezettség is - a sorrend első helyén állnak, azaz minden más típusú hitelezői követelést megelőznek.

Sajnálatos módon azonban ezen előkelő hely ellenére sem minden esetben elegendő a cég rendelkezésre álló vagyona a munkavállalók kielégítésére – mutatott rá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Ilyenkor „lép működésbe” a Bérgarancia Alap, amely mentőövet jelent a munkavállalóknak. A bérgarancia támogatással a felszámolás alatt álló gazdálkodó szervezetnek a munkavállalóval szemben fennálló kiegyenlíthetetlen bértartozásra előlegezhető meg.

Mi is minősül bértartozásnak?

Fontos azonban pontosan meghatározni, hogy mi is minősül bértartozásnak: a felszámolás alatt álló gazdálkodó szervezetet - mint munkaadót - terhelő minden munkabértartozás, ideértve a betegszabadság időtartamára járó térítést és a munkaviszony megszűnésével összefüggésben járó végkielégítést.

Nem minősül munkabértartozásnak a nem munkaviszony keretében járó díjazás, így a megbízási és vállalkozási díj tekintetében fennálló tartozás – figyelmeztetett dr. Bezzegh Edina.

Ha a felszámoló a felszámolás alatt álló gazdálkodó szervezetnél foglalkoztatott, szokásos magyarországi munkavégzési hellyel rendelkező munkavállalókkal szemben fennálló bértartozást a felszámolás kezdő időpontját követően a felszámolási költségek fedezetét jelentő bevételek hiánya miatt a bérfizetési napon nem tudja kielégíteni, haladéktalanul kérelmet nyújt be az állami foglalkoztatási szervhez visszatérítendő pénzügyi támogatás iránt.

Miképp kell benyújtani a kérelmet?

A kérelem benyújtására a felszámoló-biztos jogosult, tehát azt nem a munkavállaló nyújtja be közvetlenül a Munkaügyi Központhoz.

A támogatás nyújtása esetén az állami foglalkoztatási szerv a kérelem átvételétől számított 15 napon belül intézkedik a Nemzeti Foglalkoztatási Alap bérgarancia alaprészéből a bértartozás - a munkavállalót terhelő közterhekkel csökkentett - összegének a munkavállaló részére történő kifizetéséről.

Forrás: Shutterstock

Intézkedik a munkavállalót terhelő közterheknek az állami adóhatóság - a felszámolás alatt álló gazdálkodó szervezet nevében a gazdálkodó szervezet adóazonosító jelének feltüntetésével - részére történő megfizetéséről, valamint a munkabért - határozat vagy jogszabály alapján - terhelő levonás teljesítéséről és a jogosult részére történő kifizetéséről. (2015-ben a bérgarancia támogatás maximuma 1.155.000 forint.)

A Bérgarancia Alap nem minden esetben nyújt teljes fedezetet a munkavállaló felé fennálló tartozás rendezésére, hiszen a támogatás összege maximalizálva van, annyiban azonban minden munkavállaló részére biztonságot jelent, hogy legalább részben számíthat az elmaradt munkabér megtérítésére – húzta alá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.