Ha ön sikeres, a hétvégéje is tartalmas

gyereknemzés, testmozgás, felkészülés
Vágólapra másolva!
Könyvek, cikkek és posztok tömkelege foglalkozik azzal, mivel töltik a hétköznapokat a nagyon sikeres emberek. Korán kelnek, egy egészséges reggeli és egy kis esti lazítás között teendők hosszú listáját pipálják ki. De mi van a hétvégékkel? Ők is csak emberek, sose pihennek?
Vágólapra másolva!

A sikeres emberekre és szokásaikra jó odafigyelni, hiszen tény, hogy valamit nagyon jól csinálnak. Viszont néha elsiklunk afelett, hogy bizony ők is csak emberek, önálló egyéniségek, és ami az egyiknek tuti recept, az nem biztos, hogy a másiknak is beválik. Egy amerikai felmérés alaján néhány pontba összeszedtük azokat a hétvégi szokásokat, amelyek segíthetnek a siker elérésében.

Tartsuk a napi rutint

Aki hétköznap 5:30-kor kel és elmegy futni, annak hétvégén is ez ajánlott. Azt mondják, ha szabadnapon felhagyunk a sportolással, és többet alszunk, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van, attól csak ellustulunk, és egy csomó értékes időt elvesztegetünk.

A sportot se hagyja ki Forrás: AFP/Ben Stansall

Tervezzük meg a napot

Hétvégén kicsit lassabban telik az idő, de a sikeres emberek szerint ilyenkor is fontos, hogy megtervezzük a napot. A legrosszabb, ha elvesztegetjük a hétvégét. Inkább arra buzdítanak, hogy találjuk ki, mit is szeretnénk igazán csinálni, amire hét közben nem jut időnk, energiánk. Sőt már hét közben ajánlatos elkezdeni tervezni a hétvégi programot. Akkor tudjuk átadni magunkat igazán a pihenésnek, ha valami produktív dolgot is csinálunk a szabadnapokon.

Kezdjük a legfontosabbal

A közhiedelemmel ellentétben az igazán sikeres üzletemberek sem töltenek minden időt munkával. Hétvégén időt szakítanak arra, hogy a családjukkal, és a barátaikkal legyenek, a mozgásra, és igen, a ház körüli dolgokra is. Fontos a munka, de a család, az otthon és az egészség is. Lerf Andrea szerint manapság kevesebb időt szentelünk szociális kapcsolatainkra, családi és baráti kötelékeink ápolására. „Mivel ez időigényes feladat, sokan nem szánnak rá elegendő figyelmet, pedig erőmerítésre kitűnően alkalmas terep lehet” – emelte ki a szakértő. Hétvégén egyensúlyba hozhatjuk a karriert és a magánéletet. Amit viszont meg kell csinálni a hét utolsó napjain, azt jobb minél előbb letudni, hiszen addig úgyse tud kikapcsolni az agyunk.

Ne sajnáljuk az időt a közös programoktól, egész hétre feltöltődhetünk Forrás:Dreamstime

Kell a szünet

Legyen olyan idő, amibe nem gyűrűzik be a munka, amit csak a feltöltődésre szánunk. Lerf Andrea szerint ezt még akkor is érdemes szem előtt tartani, ha a munkánk a hobbink és legszívesebben éjjel-nappal ezzel foglalkoznánk. Lehetnek átmenetileg ilyen felfokozott szakaszai életünknek, de hosszútávon bizony kiégéshez vezet. Meditáljunk, túrázzunk, mossuk le az autót, menjünk színházba. Az igazán sikeresek tudják, hogy képtelen az agyuk egész héten nonstop dolgozni, hétvégén kicsi kitisztítják a fejüket, és előkészítik a következő hétre. Tehát szórakozzanak, lazuljanak el, és ne gondoljanak folyton a munkára.

Készüljünk fel a hétfőre

A sikeres emberek tudják, hogy mivel kell kezdeniük hétfőn a teendőiket. Vasárnap szakítanak időt arra, hogy fejben megtervezzék a következő hetet, így mindig tudják, hogy hétfőn reggel mi lesz a legfontosabb. Listát készítenek a nap és az egész hét fontos momentumairól. Ez időgazdálkodás szempontjából is hasznos, a „TO DO listák” pedig segíthetnek abban, hogy ne maradjanak ki fontos teendők. Emellett nagyon jó érzés kihúzni a listáról egy-egy elvégzett feladatot.