Vágólapra másolva!
Amellett, hogy idén vitán felül a legjobb négy csapat jutott a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, várhatóan a hangulat is idén lesz a legjobb a kölni Lanxess Arénában. Ennek az az oka, hogy a Veszprém és a lengyel Kielce a kontinens két leghangosabb szurkolótáborát hozza magával a sportág csúcseseményére, a barátkozás pedig már a hét elején megkezdődött az egyébként is baráti viszonyban levő táborok között. 

A német kéziszurkolók nem különösebben vérmesek, a felfújható kis pufnikkal tapsikolnak (azt is csak akkor, ha a szpíker megunja, hogy egy zsúfolásig telt 21 ezres csarnokban lehet hallani a pályán a játékosokat), és megtapsolják a gólszerzőket. Idén azonban várhatóan szétfeszíti majd a Lanxess Aréna falait a szurkolás, hiszen a 2200 veszprémi szurkolóhoz legalább ugyanennyi lengyel csatlakozik majd a lelátón.

A lengyel szurkolókkal hagyományosan remek viszonyt ápolnak a magyarok, ennek az utóbbi időben többször is egészen megindító jeleit láthattuk. Két éve a veszprémi tábort fogadta gyönyörű koreográfiával a Wisla Plock tábora, amely többször éltette magyar ellenfelét is, a visszavágón pedig közös bográcsozás és énekelgetés volt a program Veszprémben. Idén a MOL-Pick Szeged egy csoportba került a Kielcével, és a lengyel szurkolóknak olyan jó házigazdái voltak a szegediek, hogy kielceiek meglepő módon viszonozták a szívességet.

Plockban kikapott a Veszprém, de a hangulat remek volt Forrás: MTI/Kovács Anikó

A lengyelek a macedón Vardarral játszottak a negyeddöntőben, és miután Dujshebaevék győztek Szkopjéban, a szurkolóik nem hazafelé vették az irányt, hanem néhányan átugrottak Szegedre, hogy a magyar csapatnak szurkoljanak a THW Kiel ellen. Óriási meccset, és magyar győzelmet láthattak.

Már két hete megindult a barátkozás

A veszprémi és kielcei szurkolók hetekkel ezelőtt felvették a kapcsolatot, amellett, hogy kölcsönösen biztosították egymást, szurkolni fognak a másik csapatnak, egy közös fotózást is leszerveztek, ami a Lanxess melletti füves területen lesz az első elődöntő előtt két órával.

Veszprémi szurkolók a nyitóbulin Forrás: Hatosfal

A lengyel tábor egyébként hasonló lendülettel csapott bele a kölni kalandba, mint a veszprémi. A csarnok környékén mindenhol éneklő szurkolók verődtek csoportokba, özönlöttek a közös szelfik, és elkezdték egymás dalait tanulni a lengyel és a magyar szurkolók. De volt egy ennél is rendhagyóbb találkozás is péntek éjszaka.

A francia kapcsolat

A Lanxesstől nem messze található sportkocsmát zsúfolásig megtöltötték a magyar, lengyel és német szurkolók, de a kézilabdában megszokott, a futballszurkolói kultúrától fényévekre levő hangulatban együtt énekelgettek a szurkolók. A hangpárbaj döntetlenre állt, de hajnal kettő környékére már egyértelművé vált a veszprémi fölény, amihez egy meglepő felfedezésnek is volt köze.

A kocsma előtt dohányzó szurkolók között rendszeresen feltűnt két PSG-mezes fiatal, akikről sokáig azt gondolták a veszprémiek, csak két francia szurkoló, akik megvették a jegyüket, hátha bejut a csapatuk, és csak eljöttek nézelődni. De erről szó sem volt, a két srác ugyanis Veszprém-sállal a nyakában közölte, ők bizony azért jöttek, hogy a magyar csapatnak szurkoljanak.

Loic és Peter a Veszprémnek szurkolnak majd Forrás: Origo

„Voltunk már Veszprémben is, egyszerűen tévén keresztül is úgy elragadott minket annak a csarnoknak a hangulata, hogy muszáj volt megnéznünk élőben is – mesélte a 35 éves Loic. „Természetesen a PSG-nek szurkoltunk a negyeddöntőben, de az utolsó körben ott voltunk Montpellier-ben is, ahol a Veszprém alaposan helyben hagyta a francia csapatot” – tette hozzá barátja, Peter, aki Elzászban él, németül és franciául is tökéletesen beszél, így mindenkivel azonnal barátságot kötött.

Zeitz miatt egyébként a német szurkolók is szeretik a Veszprémet, és nem csak a magyar klub szurkolóival évek óta jó viszonyt ápoló (és a Kielt zsigerből utáló) flensburgiak, hanem még a szombati ellenfél KIel szurkolói is. Erre például nem voltunk felkészülve.

A délutáni szurkolói fotózás után, 15.15-től a Kielce a Barcelonával, a délutáni meccsen (18h)az MKB-MVM Veszprém a THW Kiellel játszik a döntőbe jutásért. Az óriási hangulat már most biztosra vehető.