Vágólapra másolva!
Egy-egy cég megszűnése nem csak a tulajdonosoknak, cégvezetőknek lehet fájdalmas, hanem a munkavállalóknak és üzleti partnereknek is, akik sokszor nem is tehetnek a helyzetről. Pedig olykor a kicsivel nagyobb tudatosság is elég lenne ahhoz, hogy akaratunkon kívül ne döntsünk be egy céget.
Vágólapra másolva!

Magyarországon 18 lakosra jut egy cég, ez pedig igen magas szám. Mégis kevesen számolnak a kockázatokkal. A kkv-szektor rossz hírektől hangos: felszámolások, csökkenő cégszámok – és ami mögötte van: emberi sorsok, kilátástalanságba süllyedő családok. A kampány is egy kisvállalkozás, az Armadillo reklámügynökség ötlete volt. „Az adatokból kiindulva azt láttuk, riasztó, mennyire nem tudatosan üzletelnek a cégek, ezáltal pedig egymást is nagyon súlyos helyzetbe tudják hozni, és ilyenkor sajnos már nem számít, hogy különben ártó szándék nélkül. Egyszóval van mire felhívni a kis- és középvállalkozók, menedzserek, cégvezetők figyelmét” – mondta el az Üzletrésznek Arany Gábor, az Armadillo operatív igazgatója.

A játék az üzletkötés sarokpontjaira hívja fel a figyelmet. „Kisvállalkozás lévén mi is elsősorban kkv-s szemmel nézünk a problémákra – magyarázza Arany Gábor. – Mi is elkövettük már azt a hibát, hogy egy működőnek tűnő partnercéget nem ellenőriztünk, későn derült ki a fizetésképtelenség, behajtóhoz járkálni meg már csaknem reménytelen. Ha a játékkal csak naponta tíz percet fordít egy döntéshozó a fizetés, felszámolás, hatékony üzletkötés kérdéseire, az már megtérülhet. Például elkerülheti a lánctartozást, és maga sem lehetetlenít el más vállalkozásokat.”

Keleti József, a Bisnode country managere is úgy véli, az üzleteljokosan.hu naponta frissülő üzleti tippei, tanácsai gyakorlati segítséget jelenthetnek. „Ha csak egyet is hasznosít valaki a sok tippből, már megérte fáradozni, már csak azok védelmében is, akiket magával rántott volna a bedőlő cég” – teszi hozzá.

Az Üzletelj okosan projekt a kockázatok és üzleti mellékhatások minimalizálása érdekében nem csak a kockázatfigyelésre, de a hazai és külföldi terjeszkedésre, értékesítéssel kapcsolatos praktikákra is felhívja a figyelmet.