Bundesbank: jobban növekedhet Németország

Vágólapra másolva!
Jelentősen felfelé módosította a német gazdaság növekedésére adott előrejelzését a német szövetségi központi bank (Bundesbank).
Vágólapra másolva!

A Bundesbank félévente összeállított prognózisának pénteken megjelent új kiadása szerint az Európai Unió legnagyobb gazdasága az idén 1,7 százalékkal bővülhet, szemben a hat hónapja becsült 1 százalékkal, 2016-ban pedig 1,8 százalékkal nőhet a német hazai össztermék (GPD), az előző prognózisban szereplő 1,6 százalék helyett. Az új előrejelzés 2017-re is kitekint, akkor a Bundesbank elemzői szerint 1,5 százalékkal növekedhet a német gazdaság.

A növekedést támogatja a jó belgazdasági helyzet, a rekordnagyságú foglalkoztatottság és a nagymértékű béremelkedés, a külgazdasági tényezők közül pedig az euró leértékelődése és az euróövezet ismét erőre kapó gazdasága - áll az előrejelzésben.

A Bundesbank szerint az infláció fokozatosan emelkedik a vizsgált időszakban, az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat módszertana alapján számolt harmonizált fogyasztói árindex (HICP) az idén éves összevetésben 0,5 százalékkal, 2016-ban 1,8 százalékkal, 2017-ben 2,2 százalékkal emelkedik.

A Bundesbank kiemelte, hogy az euróövezet egészében lendületes növekedés várható - az Európai Központi Bank (EKB) számításai szerint az övezet összesített GDP-je az idén 1,5 százalékkal, jövőre 1,9 százalékkal, 2017-ben 2 százalékkal bővül -, aminek következtében jelentősen kiterjed az övezet országai közötti kereskedelem, és a német cégek felvevőpiacai az euróövezetben nagyobb mértékben növekedhetnek, mint bárhol máshol a világon.