Rekordot döntött az e-kereskedelem

Vágólapra másolva!
Sikeres évet zárt az e-kereskedelmi szektor. Az európai átlagérték már lassuló növekedést mutat, ellenben a magyar e-kereskedelem a kontinens többi országaiközül is kiemelkedő.
Vágólapra másolva!

Az európai e-kereskedelmi szektor forgalma tavaly elérte a 126.000 milliárd forintot (423 milliárd eurót) az Ecommerce Europe adatai szerint. Az eNet mérése alapján a magyar e-kereskedelem forgalma pedig 273 milliárd forintot (kevesebb, mint egymilliárd eurót) tett ki – olvasható a SzEK.org közleményében.

Világszinten az európai e-kereskedelmi piac szilárdan tartja a második helyét és csak az ázsiai piac előzi meg. Ormós Zoltán, a SzEK.org elnöke azt emelte ki, hogy

a magyar e-kereskedelem kétszámjegyű növekedés gyorsíthatja a magyar piac felzárkózását az európai középmezőnyhöz.

Tavaly már 715 millió B2C weboldal létezett és 4 milliárd internetes kereskedelemben vásárolt csomagot küldtek ki a vevőknek. Az e-kereskedelmi szektor által közvetve vagy közvetlenül létrehozott európai munkahelyek számát közel 2,5 millióra becsülik.

Matócza Szabina, a Háda webshop vezetője az Üzletrésznek elmondta, az online kereskedelem előrejelzéseit figyelembe vették, mielőtt elindították a webáruházat. Kétéves előkészület során a növekedési mutatók mellett a hazai kereskedelem trendjeit és az erről szóló kutatásokat is alaposan tanulmányozták. A legnagyobb kihívást számukra a gördülékeny logisztika kidolgozása jelentette.

Az Egyesült Királyság továbbra is őrzi vezető helyét az európai e-kereskedelmi piacok között: 14,7 százalékos növekedése azt jelenti, hogy 2014-ben 38.100 milliárd forint (127 milliárd euró) forgalmat bonyolított le. Összehasonlításképpen a német piac növekedése 12,3 százalék volt és 21.300 milliárd forint (71 milliárd euró) forgalmat bonyolított le, a francia piac növekedése 11,2 százalék, mérete 16.800 milliárd forint (56,8 milliárd euró) volt 2014-ben.

A legnagyobb növekedési számokat a volt szocialista országok produkálták: mind az orosz, mind a magyar e-kereskedelmi szektor növekedése majdnem elérte a 26 százalékos mértéket.

Az orosz piac mérete 5.640 milliárd forint (18,8 milliárd euró) volt, míg a magyar e-kereskedelmi piac 273 milliárd forint (0,91 milliárd euró) forgalmat bonyolított le.

„Alacsony számokról lehet igazán nagyot ugrani" – magyarázta a magyar e-kereskedelem növekedésének okát dr. Ormós Zoltán, a SzEK.org elnöke az Üzletrésznek. – A webáruházakba vetett egyre nagyobb bizalom meghatározó kulturális tényező. Már a nagy népszerű cégek is nyitottak webáruházat, az ismertségük miatt olyanok is elkezdtek online vásárolni, akik eddig bizalmatlanok voltak."

A SzEK.org a múlt hónapban belépett az Ecommerce Europe nemzetközi szervezetbe. Emellett csatlakozott ahhoz az európai kezdeményezéshez, melynek részeként egységes európai minőségbiztosítási rendszert építenek ki, és minőségbiztosító jelvényt adnak az arra érdemes webáruházaknak.