6000 éves ujjlenyomatot találtak

Lollandi ujjlenyomat
Ezen a kerámián találták meg a 6000 éves ujjlenyomatot
Vágólapra másolva!
6000 éve élt földműves ujjlenyomatát találták meg Dániában egy tölcsérkerámián – a Dán Nemzeti Múzeum közelebbről is megvizsgálja a leletet.
Vágólapra másolva!

Egy úgynevezett tölcséres kerámiaedény anyagában hagyta ott ujjlenyomatát az egyik neolitikum-kori földműves Dániában – a leletet most a Dán Nemzeti Múzeum kutatói vizsgálják. A lenyomat tulajdonosa mintegy 6000 évvel ezelőtt élt Lolland szigetének déli részén.

Egyre közelebb kerülünk a neolitikumhoz

„Hirtelen nagyon közel kerültünk a neolitikus emberekhez” – mondta el a Past Horizons régészeti weboldalnak Rikke Lund Pedersen, a Lolland-Falster Múzeum kutatója.

A tölcséres edény kultúrája

A tölcséres kerámiaedényekről egy egész időszakot is elneveztek: a tölcséres edény kultúra (Funnelbreaker culture, TRB) a Kr. e. 4300 és Kr. e. 2800 környékén Észak- és Közép-Európában élt népcsoportokhoz kötődik.

Egy ugyanebből az időszakból származó kerámiaedény, amelyet Kr. e. 3200 körül készítettek Dániában Forrás: Wikimedia Commons

A sajátos tölcséres edény kultúra a helyi neolitikumi és mezolitikumi technológiák egyesülésével alakult ki az Elba és a Visztula középső része mentén. A területen ekkor folyt először mezőgazdálkodás, amely átadta helyét az addig tradicionális vadászó-gyűjtögető életmódnak.

Kézzel is díszítették az edényeket

Az ebben az időszakban készült kerámiákat kezdetben alig dekorálták, ahogy azonban egyre gyakorlottabban bántak az agyaggal, az edények is egyre díszesebbek lettek.

Ezen a kerámián találták meg a 6000 éves ujjlenyomatot Forrás: Lolland-Falster Múzeum

Különböző eszközöket használtak ahhoz, hogy minél változatosabb mintájú kerámiát készíthessenek, többek között kézzel formálták ezeket – valószínűleg így került a földműves ujjlenyomata a tölcséres edényre.

Egy éve lábnyomokra bukkantak

2014-ben ugyanezen a területen 5000 éves lábnyomokat találtak – az ujjlenyomattal kiegészítve a leletek egyre közelebbi képet adnak arról, milyen lehetett az élet 5-6 ezer évvel ezelőtt Lolland szigetén.