Amikor a tévésorozatok megjósolták a jövőt

X-Akták: siker lesz megint?
Vágólapra másolva!
A Toyota éppen a légdeszka kifejlesztésén pörög, a Nike pedig piacra dobná az önbefűző cipőt. Mindkét terméket a Vissza a jövőbe-trilógia ihlette, de tévésorozatokban látott tárgyak is inspiráltak már új találmányokat – miközben olyan is előfordult már, hogy egy széria megjósolt egy későbbi, valós eseményt.
Vágólapra másolva!

A technikai fejlődésben mindig is elég sok szerepük volt a sci-fiknek, már Jules Verne fantasztikus könyvei is megmozgatták a tudósokat annak idején. Most éppen a Vissza a jövőbe-filmekhez kapcsolódó termékeknek van itt az idejük, miután a második rész 2015-ben játszódik: a Nike a tervek szerint piacra dobja az önbefűző cipőt, a Toyota pedig épp kitett egy titokzatos videót, amiből úgy tűnik, a cég a kerék nélküli gördeszka megalkotásán dolgozik.

A Star Trek is megihlethette a fejlesztőket

Tévésorozatok közül talán a Star Trek befolyása a leginkább közismert, a 2001: Űrodüsszeia után itt láttunk először a mai tabletekhez hasonló eszközt, de volt, hogy kihajtható telefon is feltűnt a szériában.

Picard kapitány egy pár tabletfélével Forrás: CBS

A sci-fi sorozat eközben a Holdra szállás idejét is megjósolta: egy 1967-es, időutazós epizódban értesültek a szereplők arról, hogy szerdán embert indítanak a Holdra, ebből következtettek arra, hogy 1969-be kerültek – az Apollo-11 pedig, nem elég, hogy 1969-ben, de július 16-án, épp egy szerdai napon indult el történelmi útjára.

Régi rajzfilmben is bukkantak fel fura dolgok

Már a Star Trek előtt is volt legalább egy tévés produkció, amelyben számos, ma már létező tárgyat fedezhettünk fel. Ez volt a Jetson család című rajzfilmsorozat, amely 1962-ben indult az Egyesült Államokban, és éppen száz évvel később, 2062-ben játszódott. Lebegő házak és repülő autók ugyan még nem vesznek körül minket, lapostévéink és mozgójárdáink viszont már vannak, és a videokonferencia is bevett munkamódszer.

1974-ben még fikció volt, ma már nem az

Az 1974-es The Six Million Dollar Man a hazai tévéforgalmazásba nem került be, az Egyesült Államokban azonban öt évad is lefutott belőle.

A történet középpontjában egy bionikus művégtagokkal ellátott férfi állt

– aki ily módon vált különleges ügynökké –, akkor ez még sci-finek számított, ma már viszont el is lenne képzelhető. 2012-ben cikkeztünk hosszabban a bionikai kutatásokról, de már idén is történt áttörés az agyhullámokkal irányítható művégtagokkal kapcsolatban.

Simpsonék is újítottak

A Simpson család egyik 1995-ös epizódja a jövőben játszódott, amikor Lisának már vőlegénye volt, ő bonyolított le egy telefonhívást a karóráján keresztül. Ma már ez sem lehetetlen, pár éve a nagyközönség számára is elérhetővé váltak a különféle okosórák – az Apple következő dobásáról itt írtunk.

Simpsonék bizonyos eseményeket is megjósoltak, az összeesküvés-elméletek hívei szerint

a készítők előre tudhattak a 2001. szeptember 11-i terrortámadásról

is. Igaz, ez inkább csak belemagyarázásnak tűnik, miután a teóriát gyártók egy Lisa által felmutatott újságon olvasták össze 9/11-gyé a New York-i út 9 dolláros akciós árát és a 11-est formázó ikertornyokat:

Mulder ügynök haverjai nem tévedtek sokat

A terrortámadást már kicsit konkrétabb módon jelezte előre az X-akták rövid életű spin-offja, a The Lone Gunmen, amely a Mulder ügynököt rendre segítő geek trióról szólt. Itt egy eltérített repülőgép – persze a kormány megbízására – már a tornyok felé tartott, de az utolsó pillanatban kitért.

Az epizód hat hónappal a valódi támadás előtt ment le.

Véletlenek márpedig nincsenek?

Erre lehet azt mondani, hogy a terroristák a The Lone Gunmen ominózus epizódjából merítették az ötletet, akadnak azonban olyan jóslatok is, amelyek valóban véletlennek tűnnek. A Second Chance című nyolcvanas évekbeli vígjátéksorozat főszereplője például a mennyben, Szent Péter irodájában találta magát 2011-ben, ahol előtte éppen Moammer Kadhafi járt – mit ad isten, a líbiai diktátor éppen abban az évben hunyt el, a sorozat csak pár hónapot tévedett.

Kisebb horderejű eseményt, de megjósolt például a Quantum Leap – Az időutazó című széria is, amelynek egyik részében a főhős 1996-ba tévedt. A 30. Super Bowl-t játszották éppen, és a kommentárban elhangzott, hogy

Hat évvel később, az amerikaifoci-liga 30. döntőjében valóban a Pittsburgh Steelers játszott a Dallas Cowboys ellen, és a meccs vége előtt pár perccel tényleg három ponttal voltak lemaradva – végül a Cowboys az utolsó pillanatban bevitt egy touchdownt, és 27–17-re megnyerte a mérkőzést. Valószínűleg nem a Quantum Leap rajongói bundázták meg a meccset.