Dubajban tilos másokat bírálni a közösségi oldalakon

Al Maktoum International airport, Dubai, Dubaj, repülő hostess
A air hostess of the low cost Hungarian Wizz Air waits for her passport to be stamped at the newly opened Al-Maktoum International airport, the emirate's second airport in Dubai, on October 27, 2013. The new passenger terminal opened its doors for business following an official inauguration and welcome of the first commercial flight. AFP PHOTO/MARWAN NAAMANI
Vágólapra másolva!
Több külföldit is letartóztattak már amiatt, hogy nem szép dolgokat írt valakiről.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Arab Emírségek két városa, Dubaj és Abu-Dzabi, rengeteg turistát vonz minden évben különleges épületeivel és luxusával. A külföldről oda érkezőknek azonban nem árt tisztában lenniük azzal, hogy komoly büntetésre számíthatnak, ha az otthon megszokott módon használják a közösségi oldalaikat.

Törvény a kiberbűnözés ellen

Az internetes bűnözés ellen még 2012-ben fogadtak el egy törvényt az országban, amely

bünteti, ha valaki bírálja az államot, a vezetőit, de akár csak más állampolgárokat is.

Akkor ennek nem volt különösebb visszhangja, de néhány eset kapcsán a nemzetközi jogvédő szervezetek most figyelmeztetést adtak ki a várható következményekről.

Abu-Dzabi legfőbb kulturális nevezetessége, a Zájed sejk-nagymecset Forrás: AFP/Karim Sahib

Egy Abu-Dzabiban élő ausztrál művészt, Jodi Magit például nemrég azért tartóztattak le, mert a Facebook-oldalán egy olyan képet közölt, amelyen egy jármű két, rokkantaknak fenntartott parkolóhelyet foglal el az apartmanja előtt. A nőt egészen pontosan azért csukták le, mert csúnya szavakat írt egy személyről – írja a Daily Mail.

Így működnek az emírségek

A Perzsa-öböl délkeleti partvidékének emírségei a 19. század végén kerültek brit fennhatóság alá. 1971-ben a terület hét emírsége közül hat létrehozta az Arab Emírségek nevű föderatív berendezkedésű államot, amihez 1972-ben csatlakozott a hetedik emírség. Az Egyesült Arab Emírségek államformája szövetségi abszolút választói monarchia. Az államszövetség hét emírségből áll, melyeknek vezetői az egyes tagállamok abszolút uralkodói. Az ország államfője az elnök, akit a hét tagállam emírjei választanak meg saját maguk közül. Az elnök helyettesét, az alelnököt - aki egyúttal a kormány feje is - szintén maguk közül választják meg az emírek. A kormány tagjait az elnök nevezi ki az alelnök jelöltjei alapján.

Februárban egy amerikai mérnököt ugyancsak egy Facebook-posztért tartóztattak le. A férfi szabadsága alatt az Egyesült Államokban panaszkodott a közösségi oldalán arra, hogy foglalkoztatója, a Global Aerospace Logistics hátba támadta őt, és negatív megjegyzéseket tett az arab emberekre is.

Amikor visszatért az emírségekbe, internetes becsületsértésért csukták le.

Csak azután ejtették a vádat, és térhetett vissza Amerikába, hogy az ügy széles nyilvánosságot kapott.

Nincs humorérzékük

Az emírségekben drákói szabályok vannak hatályban a véleményszabadság korlátozására, és hiányzik a józan ész vagy akár a humorérzék is ezen a területen – idézi a lap Nicholas McGeehant, a Human Rights Watch kutatója. A jogvédő szervezet egyébként az Amnesty Internationallel együtt ki van tiltva az országból.

Dubajban van a világ legmagasabb épülete, a Burdzs Kalifa Forrás: AFP/Marwan Naamani

A brit külügyminisztérium honlapja arra figyelmezteti az emírségekbe utazókat, hogy tartózkodjanak a káromkodástól és illetlen gesztusoktól (online is), mert ezeket obszcén tetteknek tartják, a vétkeseket pedig börtönbe zárhatják és kiutasíthatják. A magyar konzuli szolgálat honlapján erre vonatkozóan nem találtunk figyelmeztetést.

Szavazzon!

Ön szerint Magyarországon is hasonlóan szigorú törvényeket kellene hozni?