Pénzt gyűjt a kormánykritikus társulat

Schilling Árpád rendező
Schilling Árpád
Vágólapra másolva!
A Krétakör közösségi finanszírozással hozná össze következő darabját, A harag napjá-t, hagyományaikhoz híven egy táborban. 10 ezer dollárt szeretnének összegyűjteni, eddig ennek az egyharmada van meg, de még húsz nap hátravan a gyűjtésből.
Vágólapra másolva!

A darab - a leírás szerint "zenés didaxis katarzissal"- valós történésekből indul ki. Év elején egy ismeretlen magyar ápolónő elsőként beszélt a nyilvánosság előtt kíméletlen őszinteséggel a kórházakban uralkodó szakmaiatlan és embertelen állapotokról. Ez a szókimondó nővér inspirálta az előadást, ami a leírás szerint

a végtelenségig kiszolgáltatott ember tragikomédiája lesz.

A támogatók adhatnak pénzt a színészek étkezésére, utaztatására, cserébe köszönetnyilvánítás, belépő, produceri titulus jár.

Schilling Árpád közönségi finanszírozású darabot rendezne Fotó: Bielik István - Origo

Molnár Piroska is támogatta őket

Korábban a Krétakör Facebook-oldala adott hírt arról, hogy Molnár Piroska a Nemzet Színszeként kapott közel egyhavi juttatását, vagyis félmillió forintot ajánlott fel a projektnek.

A Krétakör egyébként részt vett a szerb határon épülő fal elleni tüntetésen 14-én Szegeden. Közleményükben azt írták: "Azzal, hogy Orbán Viktor a magyar állampolgárokat politikai menekültek ellen uszítja, emberiesség elleni bűnt követ el."

Többé nem kérnek pénzt az államtól

A Krétakör év elején radikálisan átalakult: megszüntette eddigi bázisát, lecsökkentette munkatársainak számát, és kijelentette, hogy többé nem pályázik állami támogatásra, miután az államtól kapott forrásai az évek alatt gyakorlatilag elapadtak. Februárban több évre visszamenően vizsgálódni kezdett náluk a NAV.

Haumann Péter az ellenzéki és Tóth Anita a széplány szerepében Johann Wolfgang von Goethe Faust II. című drámájában a Katona József Színházban. A darabot Schilling Árpád rendezte Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Várják, hogy beledögöljünk

Schilling Árpád áprilisban adott interjút az Origónak, amiben azt mondta: „Legfeljebb az amazóniai dzsungellakók nem értik, hogy ez egy átbaszás: Lázárt nem vizsgálják, de azt a szervezetet, amelyre az adóhatóság munkatársa jelentette ki, hogy ilyen jól vezetett könyvelést még nem látott, igen. Erre rossz pillanataimban csak annyit tudok mondani, hogy ha itt állna előttem Lázár János, akkor tökön rúgnám.

Én mindig azt gondoltam, hogy mi pénzt termelünk ennek az országnak, mert a külföldi partner pénzét a magyar díszletkészítőnek adjuk, aztán abból, amit a színész külföldön kap a munkájáért, itthon veszi meg a magyar termék majonézt. Igen, lehet azt mondani, hogy nem tudom bizonyítani az összefüggéseket, de ha ebben benne vagy, nehéz ezt máshogy látni; máshogy, mint hogy azt várják, mikor döglünk bele."