Oroszországban épül az új Las Vegas

Las Vegas kaszinó
Las Vegas
Vágólapra másolva!
Az orosz Távol-Kelet nagy része alig húsz éve még belföldiek számára is tiltott zóna volt. A hidegháborúban katonai létesítmények sora működött itt, egész városokba csak külön engedéllyel - úgynevezett belső útlevéllel - lehetett csak bejutni. Ilyen hely volt Vlagyivosztok is, a szovjet csendes-óceáni flotta otthona.
Vágólapra másolva!

Változnak az idők

Azok az idők viszont elmúltak, a városok egy része "felszabadult", a hirtelen jött nyitás viszont sokáig nem látszott meg rajtuk. Vlagyivosztok vezetői most viszont új lehetőségeken törik a fejüket.

A városból kaszinóközpontot csinálnának.

Az építkezések már meg is kezdődtek, az egyiket egy skót üzletember, Craig Ballantyne irányítja. "Kínában, Japánban és Dél-Koreában 120 millió szerencsejátékos él. Ha repülőre ülnek, két óra alatt itt vannak" - mondta a BBC-nek a férfi. Ballantyne nagyban gondolkodik, ezt már az épülőfélben lévő, szállodákkal kiegészülő kaszinóközpont neve is mutatja: "Tigre de Cristal" - így hívják majd a komplexumot.

Ázsiai szerencsejáték központja Makaó Forrás: Philippe Lopez | AFP | Getty Images

A skót üzletember nem saját pénzét rakta a projektbe, a tulajdonos az a Laurence Ho, aki Hongkong egyik legnagyobb neve a játékbizniszben. A kínai férfi 800 millió dollárt fektetett eddig abba, hogy Vlagyivosztok legyen az új Vegas.

Ókori időkkel kevert Vegas

A BBC tudósítója az ókori róma építészetét idéző, monumentális oszlopokkal díszített épülettorzókat látott a helyszínen, már amikor elült a por. A kínai munkások és az orosz műszerészek ugyanis serényen dolgoznak, ami nem is csoda: a nyitóünnepségig már csak kevés idő van hátra (állítólag augusztus 28-án lesz a megnyitó), ráadásul maga Vlagyimir Putyin elnök is bejelentkezett a partira.

Vlagyivosztok első nagy kaszinójának, a Tigre de Cristalnak egyik látványterve Forrás: http://news.worldcasinodirectory.com/hos-primorye-russia-tigre-de-cristal-to-open-by-august-28-7597

A Kristálytigris csak az első fecske lesz a sorban, a befektetők tervei szerint öt éven belül féltucat hasonló játékterem épül majd a városban. Golfpályák, wellness-központok, varieté-színházak és strandok is települnek majd a kaszinók mellé. Ez utóbbiakat nyilván be lehet majd fedni telente, mert Oroszországnak ezen a részén a mínusz húsz fokos hideg sem ritka olyankor. Állítólag már a krupiékat, szállodamenedzsereket, recepciósokat is képzik, hogy minden flottul menjen az induláskor.

Nem csak játék és mese

A beruházás és Vlagyivosztok pozícióba hozása viszont nemcsak a játékról szól. A városba szabadkikötőt terveznek, adókedvezményekkel és beruházásösztönző könnyítésekkel igyekeznek odacsábítani a tőkét az orosz gazdaság irányítói. Ők abban gondolkodnak, hogy

Vlagyivosztok lehet az orosz "keleti nyitás" fővárosa.

Jó példa erre a város két óriási függőhídja, amelyből csak az egyik 1,3 milliárd dollárba. Ez az ár különösen akkor tűnik hatalmasnak, ha tudjuk, hogy azon a szigeten, amelyet összeköt a városközponttal, egyelőre csak ötezren laknak.

Vlagyivosztok Forrás: Wikipedia

A drága hídra költött pénz bőven megtérül, ha bejönnek a városvezetők tervei. Vlagyivosztok polgármestere nemrég interjút adott az orosz kormány irányítása alatt álló, a hivatalos állami propagandát külföldön terjesztő Russia Behind The Headlines (Oroszország a szalagcímeken túl) elnevezésű portálnak, ott összegezte a számokat. Szerinte idén van esély arra, hogy a szabadkikötő létesítését lehetővé tévő törvényt még idén nyáron elfogadják, Ha ez megtörténik, az építkezések felpörögnek, 2025-re pedig már 1,8 milliárd dollárt kereshet a város. Igor Puskarev azt is közölte, hogy

2034-ig 500 milliárd dollárra nőnek a bevételek.

"Ezek csak a konzervatív becslések" - tette hozzá a polgármester egy vele készült interjúban.

Vannak azért akadályok is

A város átalakítása viszont nem egyszerű ügy, az ambíciózus tervek könnyen zátonyra futhatnak a helyi elit mohóságán. Nagy presztízsveszteséget jelentett például az is, hogy 2012-ben a város adott otthont az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozójának, de két luxusszálloda sem készült el határidőre. Az épületek azóta is üresen állnak, dacára a projektbe pumpált állami rubelmillióknak.

Igor Pushkarev, Vlagyivosztok polgármestere Forrás: http://vladivostok-city.com/

A magabiztosan nyilatkozó polgármester pedig még biztosan nem felejtette el, hogy egyik elődjét saját irodája előtt gyilkolták meg egy gránáttal.