Stephen Hawking földönkívüliek után kutat

Vágólapra másolva!
Stephen Hawking bejelentette, hogy Jurij Milner orosz milliárdossal közösen újra felélesztik a földönkívüliek utáni intenzív kutatást – az üzletember 100 millió dollárt ajánlott fel a projekt támogatására.
Vágólapra másolva!

Tíz éves akciótervet készített Stephen Hawking és Jurij Milner orosz milliárdos egy új, a földönkívüli élet után kutató projekt elindítására. Az üzletember összesen 100 millió dollárnyi összeget ajánlott fel a vállalkozás támogatására, amelyet a Breaktrough Initiatives csoport indított útjára a londoni Royal Society ülésén - olvasható a BBC oldalán.

Jurij Milner orosz milliárdos (balra) és Stephen Hawking brit tudós a közös tudományos kezdeményezésüket bejelentő sajtókonferencián Londonban 2015. július 20-án. Milner 100 millió dollárt ajánlott fel arra, hogy civilizált életformát leljenek fel az univerzumban. A feladathoz maga választott ki tudósokat, az egyikük Hawking Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Itt az idő, hogy komolyan vegyük a kutatást

– mondta el Hawking professzor a projekt indításakor a sajtónak. – „Vagy az is előfordulhat, hogy a jelek, amiket küldünk, egy élettelen űrben utaznak.

Mindenesetre nincs fontosabb kérdés, mint az, hogy van-e rajtunk kívül élet az univerzumban.

Itt az idő, hogy komolyan válaszokat keressünk.”

Stephen Hawking a Royal Society ülésén és sajtótájékoztatóján elmondta, hogy szerinte itt az idő a komoly kutatásokhoz Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Ez lesz a legnagyobb projekt a témában

A Breaktrough csoport azt állítja, ez lesz a témában eddig végzett legnagyobb tudományos kutatás.

Tízszer akkora területet szeretnének feldolgozni, mint az eddigi hasonló projektek, és ötször olyan széles rádiófrekvenciát pásztáznak majd, ráadásul százszor olyan gyorsan.

A tudomány legizgalmasabb feladata

A kutatás a világ két legnagyobb teleszkópját használja fel: a nyugat-virginiai Green Bank Telescope-ot és az ausztráliai Parkes Telescope-ot.

– mondta el a sajtótájékoztatón a brit királyi csillagász, Lord Martin Rees, aki szintén részt vesz a kutatásban.

A projekt során a nyugat-virginiai Green Bank Telescope-ot is használják majd Forrás: Wikimedia Commons

Olyan technológiai szinten vagyunk, hogy komolyan kell vennünk

Jurij Milner, aki egyébként az Egyesült Államokban él, kifejtette, hogy

a technológiai fejlődésünk elérte azt a szintet, amikor képesek vagyunk fejlett tudományos módszerekkel kutatni a földönkívüli élet után.

„A jelenlegi technológia lehetőséget ad számunkra, hogy megválaszoljuk az emberiség egyik legnagyobb kérdését: egyedül vagyunk?”

Mi is bekapcsolódhatunk

Otthonról is bárki kutathat majd földönkívüli intelligens élet után a SETI@home projektnek köszönhetően – ez lehetővé teszi, hogy a saját kanapénkból figyelhessük az esetleges beérkező jeleket.

Jurij Milner orosz milliárdos 100 millió dollárnyi összeggel támogatta a projektet Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Tudnunk kell, hol van élet

„Ahhoz, hogy megértsük az univerzumot, tudnunk kell az atomokról – az azokat összekötő energiákról, a tér és idő sajátosságairól, a csillagok születéséről és haláláról, a galaxisok táncáról, a fekete lyukak titkairól” – mondta el Hawking professzor. – „Ennyi mégsem elég.

Ezek az elméletek nem magyaráznak meg mindent.

Értjük miattuk a csillagok fényét, de azt a fényt nem, ami a Földünkről érkezik. Hogy ezeket megismerjük, tudnunk kell az életről is.”