Vágólapra másolva!
Három pontban foglalta össze Bartha Péter, az Avnet Technology Solutions magyarországi leányvállalatának ügyvezetője, hogy milyen technológiai trendek figyelhetők meg 2015-ben a vállalati IT piacon.
Vágólapra másolva!

1. Biztonság

A vállalati hackelések még napjainkban is sok problémát jelentenek, ezért az informatikai piacon a biztonságra való törekvés továbbra is a legfontosabb trend. A szakembereknek egyre nagyobb hangsúlyt kell helyezniük a tűzfalon belüli biztonsági kérdésekre, emellett nem hanyagolják el a szervezetet kívülről fenyegető veszélyeket sem. A Gartner „Top 10 stratégiai technológiai trend 2015-re” című tanulmányában egy

új IT biztonsági felfogást valószínűsítenek, miszerint a jövőben a védelmi funkciókat magukba az alkalmazásokba kell építeni.

2. Könnyen és dinamikusan méretezhető

A könnyen és dinamikusan méretezhető IT-infrastruktúrát használók azokat az előnyöket élvezhetik, amelyeket a legnagyobb felhőszolgáltatók tudnának nyújtani nekik. Idén még több vállalkozás alkalmaz majd méretezhető IT-infrastruktúrát, melyek alkalmasak a nagy intenzitással változó adatforgalom kiszolgálására is: a webáruházak esetében például nagyságrendekkel megnő az adatforgalom. Egyre nagyobb „étvágy” tapasztalható ezen a téren, hiszen

a vállalkozók is arra törekszenek, hogy az informatika modelljük egyre inkább működési és nem beruházási költség alapú legyen.

3. A dolgok internete (IoT) adatelemzéssel kombinálva

Az IoT (Internet of Things) eszközök és használati tárgyak széles köre kapcsolódik össze egymással, valamint az adatközpontokban és a felhőben található alkalmazásokkal. Az összekapcsolt eszközök és a belőlük felépülő hálózatok növekedésével, egyszerűbbé, mégis információ- és élménygazdagabbá tehetik az életet.

Az eszközök összekapcsolásából fakadó előnyöket az egészségügytől kezdve a gyártásmenedzsmentig, szinte az élet minden területén kihasználhatjuk.

Viszont az így születő óriási mennyiségű adat hatalmas tárhelyeket igényel, illetve olyan szoftvereket, amelyekkel az adatokat gyorsan és hatékonyan kezelhetjük.

Az IoT-ben hatalmas üzleti potenciál rejlik, ugyanakkor olyan fejlesztések is szükségesek, amelyekkel kiszolgálhatják és kezelhetik ezt a hatalmas adathalmazt – olvasható az Avnet Technology Solutions közleményében.