Egyre több kisvállalkozásoknál dolgozó számíthat cafeteriára

Vágólapra másolva!
Az év eleji mélyponthoz képest enyhén javult a cafeteriát tervező cégek aránya, a vállalkozások 45 százaléka kalkulál a béren kívüli juttatások valamelyik formájával. Míg a mikrovállalkozásoknál visszaesett, addig a kis-és középvállalkozásoknál erőteljesen nőtt a cafeteriát tervező cégek aránya – derül ki a K&H kkv bizalmi index legutóbbi adataiból.
Vágólapra másolva!

Volt már jobb

A válság előtti 2008-as csúcsidőszakban még a kkv-k 80 százaléka adott béren kívüli juttatást, ehhez képest még mindig nagy a lemaradás.

„A különböző juttatások mindegyikének nőtt a népszerűsége év elejéhez képest, ha csak kismértékben is, de sikerült pozitív irányba elmozdulni.

Továbbra is egyértelműen az Erzsébet-utalvány a legfontosabb cafeteria elem: az előző negyedévi 27 százalékhoz képest most már közel minden harmadik cég fogja alkalmazni. Ezt követi szinte megegyező arányban a munkába járás költségeinek megtérítése (15 százalék) és a kedvező adózású SZÉP Kártya (13 százalék)” – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Az Erzsébet-utalvány a legnépszerűbb

A különböző szektorokat tekintve igen eltérő a béren kívüli juttatások gyakorisága. Míg az építőipari (49 százalék) és a szolgáltató cégeknél (46 százalék) nőtt, addig a kereskedelmi (42 százalék) és a mezőgazdasági (39 százalék) vállalkozásoknál nagymértékben visszaesett a cafeteriát tervező cégek aránya. Ami azonban

minden ágazatnál megegyezik, hogy az étkezési Erzsébet-utalvánnyal támogatják legtöbben a munkavállalókat.

A kisvállalkozásoknál tervezik leginkább

A különböző méretű cégek közül egyedül a mikrovállalkozások alkalmazottai számíthatnak az előző negyedévhez képest kevesebb béren kívüli juttatásra. Ezzel szemben a kis-és középvállalkozásoknál erőteljes növekedés történt. Előbbiek dolgozói örülhetnek leginkább, ugyanis 39 százalékról 53 százalékra, míg utóbbiaknál 35 százalékról 46 százalékra ugrott a cafeteriát nyújtó cégek aránya.

Érdekesség

A befektetési típusú béren kívüli juttatások - életbiztosítás, nyugdíjpénztári és egészségpénztári befizetések - alkalmazása is nőtt a kkv-k körében. Igaz, ezek a juttatási formák a vállalkozások csupán néhány százalékát, azon belül is jelenleg inkább a kisvállalkozásokat érintik.