Támadjon a víz felől! Indul a Sziget Fesztivál

Sziget Fesztivál, tűzijáték, 2014.
Budapest, 2014. augusztus 17. Calvin Harris, brit lemezlovas a budapesti Sziget fesztivál pop-rock nagyszínpadán 2014. augusztus 17-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Hétfőn elrajtol az idei Sziget Fesztivál, amelyre több mint négyszázezer embert várnak. Nem hagyhatjuk, hogy felkészületlenül vágjon neki Európa legnagyobb könnyűzenei bulijának, összeszedtünk hát minden hasznos információt. Elmondjuk, mivel érdemes utazni, mit vihet, és mit nem vihet be a fesztiválra, kitől kaphat segítséget, és a legfontosabbat is: hogy mennyibe kerül a sör.
Vágólapra másolva!

Idén is körülbelül 400 ezer látogatóra számítanak a Sziget szervezői az előzetes jegyeladások alapján. A hétfői Robbie Williams-koncert úgy tűnik, telt házas lesz, de pénteken vagy szombaton is kikerülhet a megtelt tábla a bejárathoz.

Hétfőn telt házra számítanak Forrás: sziget.hu

Jegyet azonban még lehet kapni, igaz, aki eddig nem vette meg, az már csak a teljes árú belépők közül válogathat.

A napijegy hétfőre 20 ezer forintba, a többi napra 18 ezerbe kerül, a hétnapos bérlet 80 ezer forint, az ötnapos bérletért pedig 72 ezret kell fizetni.

Támadjon a víz felől!

A szervezők idén is inkább azt javasolják, hogy tömegközlekedéssel érkezzünk a fesztiválra, autóval amúgy sem lehet behajtani. A legkézenfekvőbb a H5-ös HÉV, amiről a Filatorigát megállónál kell leszállni. Erre a vonalra a belváros felől a Batthyhány téren, illetve a Margit hídnál lehet felszállni.

Persze idáig is el kell jutni, de a Budapesti Közlekedési Központ azt állítja, hogy felkészült a várost elözönlő fesztiválozókra. A Sziget alatt ugyanis

  • a 6-os villamos éjszaka sűrűbben közlekedik,
  • csuklós buszok járnak majd a 901-es és a 918-as éjszakai járatokon, hogy többen elférjenek,
  • a H5-ös HÉV-ek pedig nappal sűrűbben közlekednek, és éjszaka is járnak majd.

A HÉV-en kívül azonban a 9-es és a 86-os buszokkal is meg lehet közelíteni a főbejáratot. Sőt, a folyón is érkezhetünk,

a BKK ugyanis két hajójáratot is üzemeltet majd a Szigetre.

Az egyik az Erzsébet híd pesti hídfőjétől (a Petőfi térről) indul, és megáll a Batthyhány téren is, a másik járat pedig a Jászai Mari tér és a Sziget között közlekedik majd. (A menetrendeket itt és itt találja.) A hajójegy 900 forintba kerül, de tapasztalataink alapján ez a legkényelmesebb, legpraktikusabb módja a Sziget megközelítésének.

A szokásos vonulás a Filatorigát HÉV-megállótól Forrás: MTI/Mohai Balázs

Ha taxizni akar, érdemes a fesztivál hivatalos szállítójával, a City Taxival utaznia, hiszen ha megvan a karszalagja vagy a vouchere, akkor így egészen a belső ellenőrzési pontig utazhat. Ennek a társaságnak a K-híd belső oldalán lesz egy taxiállomása is, így hazafelé nem kell rendelni autót, itt taxiba lehet pattanni.

Az esernyőjét hagyja otthon

Ha már eljutott a bejáratig, akkor már csak a beléptetésen kell túlesnie, hogy elérjen a kiszemelt koncertre, vagy legalább a legközelebbi sörcsapig. Hogy sikeresen vegye ezt az akadályt, a következő dolgokat semmiképpen ne vigye magával:

  • lőfegyvert,
  • 8 centiméternél hosszabb kést,
  • kábítószert,
  • pirotechnikai eszközöket,
  • robbanószert,
  • gázpalackot,
  • alkoholos italokat,
  • üveget,
  • esernyőt.

A részletes leírást a Sziget házirendjében találja. Ha valamit elkoboznak a bejáratnál, arról sem kell végleg lemondani, hiszen ezeket a tárgyakat megszámozzák, és egy megőrzőbe kerülnek, kifelé menet pedig visszakapják a látogatók.

A megőrzőben a fesztivált követően még két hétig tárolják a bejáratnál elkobzott tárgyakat, ezután a szervezők leadják a rendőrségnek.

Igyon sok folyadékot

Vizet viszont érdemes magunkkal vinni. A szervezők ugyanis a keddig meghosszabbított hőségriadó miatt feloldották a bevihető víz mennyiségére vonatkozó tilalmat. Az előrejelzések szerint

egész héten kánikula lesz 36-37 fokos maximum-hőmérsékletekkel.

Ahogy azt korábban Szeles Géza, a Sziget orvosa az Origónak elmondta:

A szervezők több ezer zacskós vízzel készülnek, de a programhelyszínek 200 méteres körzetében találhatnak ivókutakat is. Az orvos szerint ilyen hőségben a röviditalokkal érdemes óvatosan bánni.

A megfelelő folyadékbevitel mellett tanácsos napközben valamilyen fejfedőt hordani, és lehetőség szerint a tűző napon se ácsorogjanak túl sokáig egyhuzamban.

Naponta legalább egyszer fogyasszanak meleg ételt is, a reggeli és a vacsora is fontos, különösen a nagyobb fizikai megterhelés miatt. Ha a társaságból valaki elájul, fektessék le egy hűvös, árnyékos helyen, így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet.

Baj esetén keresse az önkéntes elsősegélynyújtókatFotó: Tuba Zoltán - Origomiddleon32002129

Senki sem marad segítség nélkül ilyen esetekben. Az Országos Mentőszolgálat 9 autóval és 120 emberrel lesz jelen, mellettük pedig több száz önkéntes elsősegélynyújtó is dolgozik a Szigeten (ők fehér vagy sárga, Helper feliratú pólóban, háromfős csapatokban járják a fesztivált.) Ők figyelnek a fesztiválozókra, nem hagyják majd például, hogy a tűző napon szundikáljanak.

A hangosbemondókon napközben többször, több nyelven felhívják a fesztiválozók figyelmét a hőség veszélyeire, és locsolókocsik is hűtik majd a fesztiválozókat.

A Sziget északi csücskén idén is lesz Sziget Beach, de ez csak egy jelképes strand, a Dunában fürdeni most is tilos.

Mentők is lesznek

A Szigeten működik egy kórház is, a Világzenei színpad környékén. Szeles Géza arra is felhívta a figyelmet, hogy

akinek valamilyen krónikus betegség miatt rendszeresen gyógyszert kell szednie, akkor azt mindenképpen hozza magával.

Ezeket a kórházban el is tudják helyezni, de az elsősegélypont mellett egy gyógyszertár is lesz.

Idén is locsolókocsik hűtik majd a fesztiválozókat Forrás: MTI/Mohai Balázs

A Szigeten az egészségügyi dolgozók mellett a rendőrök is jelen vannak. A fesztivál honlapján elérhető térképen ugyan látható egy kihelyezett rendőrőrs (a Csónakház közelében), kérdésünkre azonban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt válaszolta, hogy nem lesz ilyen ebben az évben.

Az egyenruhások persze ott lesznek a fesztiválon, tőlük kérhetnek segítséget a fesztiválozók.

A Hirado.hu korábban megkereste a Terrorelhárítási Központot (TEK) is, akik sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták, hogy a szervezet emberei is ott lesznek a Szigeten.

A térképet böngészve látható, hogy idén már nemcsak egy, hanem két nemzeti dohánybolt is lesz a fesztiválon. Az elmúlt két évben a trafik előtt mindig óriási sor volt, így a dohányosoknak érdemes előre bevásárolni, hiszen a házirend szerint

fejenként maximum húsz doboz cigarettát be lehet vinni a fesztiválra.

Nincs készpénz

A Sziget területén készpénzzel nem lehet fizetni.

Vásárolni vagy saját paypassos bankkártyával, vagy a fesztiválon váltható Festipay kártyával lehet. Ezt a Festipay-pontokon lehet kiváltani és feltölteni. Ilyen pontot rögtön a főbejárat mellett balra is lehet találni, de itt jellemzően elég hosszú a sor, így aki kibír még néhány száz métert sör vagy fröccs nélkül, annak érdemes bentebb próbálkoznia.

A kártyára első alkalommal minimum 2000 forintot lehet tölteni és 500 forint letéti díjat is felszámolnak, amit a kártya visszaváltásakor visszaadnak.

Tehát, ha azt akarják, hogy 2000 forint legyen a kártyán, amit elkölthetnek, akkor 2500 forintot kell rátölteni. A kártyákat bármikor újra lehet tölteni a Festipay-pontokon, visszaváltani pedig legkésőbb augusztus 17-én délig lehet. (Egyéb részleteket itt talál.)

Bár az árak nem nőttek tavaly óta, a 2000 forintos minimális feltöltéssel sajnos így sem fog sokra menni.

Egy korsó Dreher például egységesen 650 forintba kerül,

kivéve a Csónakházat, amelyre nem vonatkozik ez a megkötés. Négy cent röviditalért 1050 forintot fognak lehúzni a Festipay kártyájáról, egy félliteres üdítő pedig 450 forintba kerül. Indulás előtti sokkterápiaként itt megnézheti az árlapot.

Több mint 400 ezer látogatóra számítanak idén a szervezők Forrás: Origo

Érthető, ha valaki barátságosabb árakon szeretne alapozni a fesztivál előtt. Erre a közeli Auchan kiváló lehetőséget kínál, és vasárnap is nyitva lesz. Az áruház korábbi közleménye szerint kimondottan a fesztiválozók igényeire szabott termékekkel és szolgáltatásokkal készülnek, például hűtött ásványvízzel, gyümölcslevekkel, és persze sörrel és egyéb alkoholos italokkal.