Idén kétszer is vége lesz a világnak

világvége
Már sokadszorra jön a "világvége", de eddig mindig túléltük
Vágólapra másolva!
Ha azt hinné, hogy a 2012­-es maja apokalipszis túlélésével elmúlt a veszély, hátradőlhetünk, és élvezhetjük világvége­mentes napjainkat, nagyot téved. A következő néhány száz évben véres holdak, antikrisztusok, messiások és természeti katasztrófák várnak ránk – egyes teóriák szerint.
Vágólapra másolva!

Az emberi fantáziát évezredek óta foglalkoztatják a világvégével kapcsolatos előrejelzések, jóslatok, elképzelések. A történelem során valószínűleg átlagosan százévente találkozhatunk egy-egy lehetséges világvége-időponttal, ezek a jóslások a kultúrtörténet egy sajátos szegmensét alkotják.

Tyúk, Halley, Nostradamus, Y2K

1806-ban például egy tyúk jósolta meg Krisztus újbóli eljövetelét, 1891-ben a mormonok szerint érkezett el a vég, 1910-ben pedig a Halley-üstököstől várták, hogy elpusztítsa a világot. Nostradamus, a történelem egyik leghíresebb jövendőmondója, akinek hitelességét még ma is vitatják a történészek, 1999 augusztusára jósolta a világ végét, az ezredfordulón pedig attól rettegtünk, hogy a számítógépek nem lesznek képesek regisztrálni a 2000-es évet. Az ezekhez hasonló próféciák számos vallás szerves részévé váltak.

A 2012. december 21-e­i maja apokalipszis­ról szóló értelmezések még azokat is elgondolkodtatták, akik egyébként két lábbal állnak a földön, és nem hisznek az ilyesmiben. Miután a földi élet pusztulásával és egy új életciklus kezdetével járó világvégét túléltük, azt hihetnénk, pár millió évig még biztonságban vagyunk a bolygón. Most érkezett el azonban az antikrisztusok ideje, és a következő időszakban a különböző vallások jósolnak nekünk mindent elsöprő véget.

Az azték naptár, amely nem sokban különbözött a maja kalendáriumtól. Az ősi mezoamerikai civilizációk nagy része ugyanolyan ciklikus körforgásban látta a világot, minden ciklus végén pusztulással, majd megújulással Forrás: AFP

Két apokalipszis jön szeptemberben

Rögtön szeptemberben két apokalipszis törli el a világot: az egyik Izrael, a másik az Egyesült Államok felől érkezik. A zsidók legközelebbi világvége-­elméletét Chaim Kanievsky izraeli rabbinak köszönhetjük, aki évek óta szólítja fel hittársait a hazaérkezésre, azaz az Izraelbe vándorlásra, Isten ugyanis csak őket fogja megmenteni a pusztulástól. Kanievsky egyébként az úgynevezett ultra­ortodox haredi zsidók vezetője:

ez a radikális szekta elítél minden modern vívmányt, így például az internetet is kerülendőnek tartja.

(Hiúsult már meg azért haredi esküvő, mert a vőlegénynek okostelefon volt a zsebében.)

Aszteroidákra, összeomlásra számíthatunk szeptember 12-én

Kanievsky úgy gondolja, hogy a Sabbath év végén, azaz idén szeptember 12­-én jön majd el a világvége: a gazdaság összeomlik, aszteroidák, üstökösök csapódnak a Földbe, és földrengések pusztítanak a bolygón.

Chaim Kanievsky tanácsot ad egy fiatalabb férfinak. A rabbi úgy gondolja, hogy szeptember 12-én vége a világnak Forrás: Wikimedia Commons

Az internet legmélyebb bugyraiban még arról is lehet olvasni, hogy Kanievsky maga már találkozott a Megváltóval, aki személyesen mondta el neki, hogy közeleg a vég.

A Hold is ellenünk fordul

Szintén szeptemberre várható a Véres Hold Apokalipszis, ennek elméletét John Hagel, a Cornerstone Church alapítója és Mark Blitz lelkész dolgozta ki. Ők a Biblia részletes értelmezésének hála rájöttek, hogy az elmúlt másfél év csillagászati jelenségei kétségkívül a világvége eljövetelét jelzik előre. Szerintük a vég 2014 áprilisában kezdődött, amikor az Egyesült Államokban teljes holdfogyatkozást lehetett megfigyelni.

A 2014. október 8-ai holdfogyatkozás, ahogy Tokióban látták Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

A csillagászati előrejelzések szerint egészen idén szeptemberig négy ilyen teljes holdfogyatkozás következik be – ilyenkor égi kísérőnk vörösnek látszik a rávetülő árnyéktól. A négy véres hold megjelenése Blitz szerint (aki egyébként A közelgő égi jelek megfejtése címmel könyvet is adott ki az elméletéről) a bibliai próféciákban is benne van (Jelenések könyve 06:12 és az Apostolok cselekedetei 2:20), és az apokalipszis eljövetelét hozza.

Az egymást követő holdfogyatkozásoknak zsidó ünnepekre kell esniük, köztük hat teliholdnak kell megjelennie, és nem szakíthatja meg őket részleges holdfogyatkozás.

Eddig tavaly április 15-én, október 8-án, idén április 4-én történt ilyen jelenség, az utolsóra pedig szeptember 28-án kell számítanunk. Persze felmerül a kérdés, hogy éppen a Föld melyik részéről nézve beszélünk teljes holdfogyatkozásról – ha Magyarországon nem látható mind a négy esemény, akkor vajon számunkra nincs vége a világnak, vagy a pusztuláshoz elég, ha a bolygón egy helyszínről sikerül mind a négyet megfigyelni?

Horoszkópos szakácskönyvtől világvége-előrejelzésig

Ha ezt a két apokalipszist sikerül túlélni, legközelebb 2020-ban izgulhat az emberiség: ekkorra várta ugyanis a néhai Jeane Dixon amerikai önjelölt asztrológus és médium a világ végét. Korábban már megjósolta, hogy 1962. február 4-én jön el a vég, de ez végül, ugyebár, nem következett be. Dixon úgy gondolta, hogy

2020-ban Jézus visszatér a Földre, hogy megsemmisítse az anarchisták, a sátán és a hamis próféta istentelen szenthármasságát.

Az asztrológus szerint ezzel nagyjából 17 év alatt végez, utána pedig új világrend uralkodik majd a bolygón.

Jeane Dixonról még külön esetet is elneveztek: John Allen matematikus azt nevezi Dixon-effektnek, amikor valaki szavahihetőnek tűnik, de statisztikailag több hamis állítása van, mint igaz Forrás: Wikimedia Commons

A Jeane Dixon-effekt

Az 1997-ben elhunyt Dixon egyébként viszonylag sikeres asztrológiai karriert futott be: saját rovata volt egy újságnál, Richard Nixon figyelemmel követte jóslatait, és ő volt Nancy Reagan egyik személyi horoszkópkészítője is.

Idén szeptemberben két apokalipszis is vár ránk, majd átlagosan évszázadonként kettőre számíthatunk Forrás: Wallpaper Beta

Hét könyvet adott ki élete során, köztük egy asztrológiai szakácskönyvet és egy horoszkópgyűjteményt kutyáknak. Jóslatai egyébként nem bizonyultak túl hitelesnek: John Allen Paulos, a Temple Egyetem matematikusa leírta a „Jeane Dixon-effektust”, ami bemutatja, hogy a médium néhány szerencsés beteljesedett jóslat mellett hogyan tussolt el egy rakás fals előrejelzést.

1958-ra például megjósolta a harmadik világháborút, sőt azt is, hogy az oroszok küldenek először embert a Holdra.

Talán a 2020-as világvégére vonatkozó előrejelzései is hasonlóan hitelesnek bizonyulnak.

Már 2018-ban is elkezdődhet az armageddon

2021-re F. Kenton Beshore, a kaliforniai Mariners Church evangélikus irányzat pásztora és a Világ Bibliatársaságának (World Bible Society) elnöke várja a világ végét. Az ő előrejelzése szerint az apokalipszis nem lesz túl kellemes folyamat: az első években az anarchisták veszik át az uralmat, és a most ismert világrend megbukik.

F. Kenton Beshore szerint 2021-ben kezdődik majd az apokalipszis, amelynek első állomása az anarchia Forrás: Flickr / Jeff Meyer

Aztán Jézus megérkezik, és az összes keresztényt magával viszi a mennybe. A többiek a földi pokolban pusztulnak majd el, ami földrengésekkel, árvizekkel és betegségekkel köszönt rájuk. Az elragadtatás pontos évszáma 2021, az apokaliptikus jelenségekre már 2018-tól számíthat az emberiség.

Tizenöt szent jelre várunk még

Beshore szerint a világvégét megjósoló jelek már mindenhol ott vannak: Izrael államának 1948-as megszületése például ezek közül az egyik.

A pásztor szerint mindkét világháború és az ENSZ létrehozása is előrevetítette az apokalipszist – eddig összesen hét múltbéli jel következett be, öt jelenleg is folyamatban van, és tizenöt még hátra van. Amint ezek mindegyike lecseng, eljön az armageddon.

A legtöbb világvége-jóslat egy megváltó eljövetelét említi Forrás: Flickr / ATOMIC Hot Links

A Megváltó arca van a Hold felszínére vésve

Aszteroidabecsapódástól kell tartanunk, ha a 2021-es világvégét is túléljük – 2026-ban a pakisztáni Nemzetközi Messiás Alapítvány (Messiah Foundation International) szerint így következik majd be a vég. A szervezet elsősorban a messiásfigurára koncentrál, és a keresztény, muszlim, zsidó és hindu próféciák megváltóit egyesíti, és azok eljövetelét várja.

A különböző csillagászati objektumokban (így a Holdban, a Napban és néhány csillagködben is) megváltóik és híres tanítóik arcait és alakjait vélik felfedezni, ezek alapján gondolják úgy, hogy a 2026-ban Földünket megközelítő 2013 GM3 aszteroida a ma ismert világ végét hozza.

A kisbolygó 8620 kilométerre haladhat el a bolygó felszínétől, ezzel az egyik legközelebbi aszteroida lesz, amellyel eddig találkoztunk.

A 2013 GM3 húsz méter széles, és a NASA számításai szerint 1 az 5560-hoz az esélye, hogy eltalálja a Földet. Persze ebben még mindig több ráció van, mint abban, hogy Imam Mahdi síita megváltó arcképe van a Hold felszínére vésve.

A Nemzetközi Messiásalapítvány szerint 2026-ban a Földünket megközelítő 2013 GM3 aszteroida a ma ismert világ végét hozza. A kisbolygó valóban nagyon közel halad majd el a Föld mellett Forrás: NASA

Newton kiszámolta a Bibliát

Sir Isaac Newton is úgy gondolta, hogy tudja, mikor jön el az apokalipszis. A híres angol fizikus és matematikus, a tudományos forradalom egyik legfontosabb alakja gyakran tanulmányozta a Bibliát, és számos sajátos elképzelése volt a Szentírás tanításairól.

Sir Isaac Newtonnak sajátos értelmezései voltak a Bibliával kapcsolatban, és ő is kiszámolta a világ végét Forrás: Wikimedia Commons

2003-ban kerültek elő azok a kétes eredetű dokumentumok, amelyek szerint a fizikus állítólag 2060-ra becsülte az új világrend eljövetelét. A két írás, amelyet Newton elvileg élete vége felé, 1705 környékén vetett papírra, nem konkrét időpontot határoz meg, sokkal inkább olyan matematikai számításokat, amelyeket saját teológiai elképzelései alapján végzett el. Newton egyébként nem feltétlenül pusztító eseményként képzelte el az apokalipszist, sokkal inkább Jézus második eljöveteleként, és Isten országának földi megalapításaként.

Mohamed életéből is következtethetünk

A Mohamed próféta életéről szóló szájhagyomány útján terjedő, lejegyzett gyűjtemény, azaz a Hadísz különleges értelmezése szerint 2120-ban fogja elnyelni a Földet az armageddon.

A szunnita muzulmán kreacionisták úgy hiszik, hogy az írások megjósolják a 2120-as világvégét.

A Korán-kód értelmezése szerint a világ pontosan 2280-ban ér majd véget – az elméletet Rashad Khalifa egyiptomi-amerikai biokémikus dolgozta ki, aki

a Koránban felfedezett olyan számsorozatokból álló mintákat, amelyek legtöbbje a 19-es számhoz köthető.

Ezt a bonyolult rendszert tanulmányozva jutott el arra a következtetésre, hogy 2280-ban vége lesz a világnak. A Korán kódjában hívők úgy gondolják, hogy már több intő jellel találkozhattunk, amelyek az apokalipszisre utalnak: a Hold kettéhasadt (metaforikus értelemben, az űrhajósaink hoztak haza egy-egy darabot kísérőnkből), a Korán 19-es matematikai kódját felfedezték, és eljött a mindentudó teremtmény is: a számítógép.

A Korán egyik korai, az Abbászida-dinasztia idején készült változata Forrás: Wikimedia Commons

Tényleg jön a világvége, csak kicsit később

A szkeptikusabb olvasóink számára azonban van néhány tudományosabb apokalipsziselméletünk is: James Kasting amerikai geológus, a Penn Állami Egyetem kutatója szerint például időszámításunk szerint az 500 milliomodik év környékére annyira megnő a légkör szén-dioxid-tartalma, hogy az atmoszféra összeomlik, és a Föld lakhatatlanná válik.

A Nap felmelegedése és a légköri szén-dioxid emelkedése mellett a Föld-közeli kisbolygók is potenciális veszélyt jelenthetnek számunkra Forrás: Origo

A NASA kutatói úgy becsülik, hogy

a Nap ötmilliárd év múlva vörös óriássá fúvódik, és bekebelezi a Földet

– ezt az időszakot azonban az emberiség már nem fogja megélni, ugyanis már ezt megelőzően - évmilliók alatt – központi csillagunk fokozatosan felforrósodik, egyre inkább lakhatatlanná téve a Földet. Így ha a kétezres évek apokalipsziseit túl is éljük, az emberi élet a távoli jövőben biztosan eltörlődik a bolygó színéről.