Lemaradtak a hazai kkv-k

Vágólapra másolva!
A felhőszolgáltatások alkalmazása nem csak megkönnyíti a munkát, de növeli az alkalmazottak elégedettségét és a cégek hatékonyságát is. A Microsoft európai kkv felmérése szerint a hazai cégek jelentősen lemaradtak a modern technológiák alkalmazásában.
Vágólapra másolva!

A magyar kkv-k munkatársainak több mint a fele úgy véli, javítana cégük hatékonyságán, illetve növelné az ügyfelek elégedettségét, ha a társaság befektetne a legújabb IT technológiákba – derül ki a Microsoft felmérésből. A válaszok szerint:

a munkavállalók pontosan érzékelik, hogy hazánkban a modern technológiában jelentős a lemaradás, és tisztában vannak azzal is, hogy ez csökkenti saját vállalatuk versenyképességét is.

A válaszadók 35 százaléka szerint korszerűsítéssel a vállalat gyorsabban növekedhetne, míg 39 százaléka gondolja, hogy a cég sokat spórolhatna, ha modernizálná a működését. A megkérdezettek 27 százaléka szerint modern technológiával a belső kommunikáció is sokat javulna. Egynegyedük pedig úgy véli, hogy ezekkel a megoldásokkal a mindennapi munka lenne hatékonyabb.

Európai viszonylatban is nagy az elmaradásunk Forrás:http://mscorpnews.blob.core.windows.net/

Helyhez kötött, papíralapú

A felmérés során a munkavállalóknak mindössze 17 százaléka mondta azt, hogy vállalata, „szinte” papírmentesen működik. A válaszadók 41 százaléka szerint éppen zajlik a munkafolyamatok továbbfejlesztése az internetes technológia alkalmazásával. Ezzel szemben a dolgozók közel harmada (31 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy még mindig sok papírt használnak, és elsősorban offline folyamatokat működtetnek.

A lemaradás mértékét mutatja, hogy a magyar munkavállalók 79 százaléka szerint azért érdemes az irodában dolgozni, mert a távoli munkavégzésnek nincsenek meg a feltételei,

míg Európában csak a munkavállalók 59 százaléka vélekedik így. A magyar munkavállalók 29 százaléka használja a saját mobil telefonját munkára, és csupán 16 százalék kapott vállalati okostelefont. A nagy többség helyhez van kötve Magyarországon: 54 százalékuk a munkaadó tulajdonában lévő asztali számítógépet, 26 százalékuk pedig céges laptopot használ a napi munkához.

Igény lett a mobilitás

Vass Gábor, a Microsoft vállalati és partnerkapcsolati üzletág igazgatója szerint a technológiai fejlődés miatt egyre inkább elmosódik a határ a munkahely és az otthon, a céges eszközök és a saját gépek között. Elmondása szerint most már a kkv-k életében is megjelentek azok az igények, amelyek a felhőtechnológia alkalmazását teszik szükségessé. Hozzátette: a költséghatékonyság mellett a mobilitás iránti igény is egyre magasabb, hiszen a munkatársaknak szükségük van arra, hogy bárhonnan, bármilyen eszközről könnyedén elérjék a munkájukhoz szükséges dokumentumokat és alkalmazásokat.

A jövő

Három éven belül a hazai kkv-k több mint fele olyan felhőszolgáltatásokat fog használni a produktivitás növelése és a hatékonyabb kapcsolattartás érdekében, mint amilyen az Office 365 – jósolta Vass Gábor. Az igazgató szerint a felhőszolgáltatások örökre megváltoztatják a munkaidő és a munkahely fogalmát, hiszen minden akkor és ott lesznek elérhető, ahol és amikor csak akarjuk.