Messziről rángatják a piacokat

Kína, dollár, jüan, pénz
A Chinese resident counts his RMB (renminbi) yuan and US dollar banknotes in Qionghai city, south Chinas Hainan province, 15 March 2014. Chinas yuan currency extended its downtrend against the dollar on Wednesday (23 April 2014) to hit a 16-month low, despite the countrys central bank fixing its trading point for the unit at a higher level. The unit fell to as low as 6.2458 to the dollar in the morning, its weakest level since December 2012. That compared with Tuesdays close of 6.2370, according to the China Foreign Exchange Trade System. However, the Peoples Bank of China had set the mid-point for trading at 6.1599, compared with 6.1610 on Tuesday. The yuan has fallen repeatedly in recent months, with many dealers believing the depreciation is a deliberate move by the central bank to target speculative funds betting on continued rises. But traders have also blamed the slowing economy as a crucial factor.
Vágólapra másolva!
Ma is volatilis kereskedésre számíthatunk, miután a kínai jegybank sorozatban immár harmadszorra is leértékelte a jüant.
Vágólapra másolva!

A kínai jegybank ma hajnalban bejelentette, hogy a dollár/jüan kereszt középárfolyamát 1,1 százalékkal gyengítette A monetáris tanács ugyanakkor kizártnak tartja, hogy a dollár/jüan árfolyamában összesen 10 százalékos leértékelés következzen be - írja reggeli hírlevelében az Equilor pénzügyi tanácsadócég.

Inkább esnek

A jüan tegnapi, újabb leértékelése miatt már tegnap is megnőtt a volatilitás a piacokon, elsősorban a kínai kitettséggel rendelkező részvényeket adták a befektetők.

A tengerentúlon a DJIA index stagnálással, míg az S&P 500 index 0,1 százalékos plusszal zárt.

Európában a Stoxx Europe 600 index 2,7 százalékot, míg a német DAX index 3,3 százalékot esett. Az árupiacokon az olaj árfolyama felfelé indult, miután az amerikai energiaügyi minisztérium közzétette jelentését, mely szerint az olaj iránti kereslet 5 éve nem látott mértékben emelkedik, köszönhetően az alacsonyan árnak.

Kellemes meglepetés az acélgyártó ThyssenKrupptól, a vállalat negyedéves profitja több, mint az ötszörösére ugrott. A német cég a harmadik üzleti negyedévben 42 millió euróról 199 millió euróra emelkedő nettó eredményről számolt be, mely jóval felülmúlta a várakozásokat is. Ez elsősorban a vállalat több éve zajló költségcsökkentő programjának tudható be, melynek része az európai acélgyártó részleg veszteségesen működő üzemeinek eladása.

Az üzemi eredmény 37 százalékkal javult, a liftgyártó, az európai acélgyártó és az autóipart is kiszolgáló vezérműtengely-gyártó részlegek mutatták a legnagyobb növekedést. Pozitívumként könyvelhető el, hogy az osztalékfizetés előtti szabad cash flow 257 millió eurós pluszba fordult, így megnőtt az osztalékfizetési várakozás, 11 cent helyett 30 centet várnak a piaci szereplők.

Acélmunkás áll az olvasztókemence előtt a duisburgi ThyssenKrupp Műveknél Németországban. Forrás: MTI/EPA/Roland Weihrauch

A német energiapolitika továbbra is nyomás alatt tartotta az energiaszolgáltató RWE részvényeit, noha a nettó profitsoron jelentős emelkedést ért el a közszolgáltató. A vállalat számára az első félévben negatív hatást jelentett a hatóságilag szabályozott alacsony energiaár. Az árbevétel szinte stagnált, de az EBITDA és az üzemi eredmény egyaránt csökkent. A féléves nettó profit 1,02 milliárd euróról 1,74 milliárd euróra emelkedett, de így is elmaradt a várt értéktől. Az igazított nettó profit közel 30 százalékkal 543 millió euróra esett vissza, míg a konszenzus 761 millió euró volt.

Nestlé, Cisco, OTP

Profitcsökkenésről jelentett ma reggel a svájci Nestlé. Az élelmiszeripari vállalat elsősorban a fejlődő piacokon tapasztalt gyengülést, amely egybevágott a társaság korábbi bejelentésével, miszerint az afrikai piacok kereslete a vártnál jóval kisebbnek mutatkozott.

A nettó eredmény így 2,5 százalékkal 4,52 milliárd svájci frankra csökkent, amely alulmúlta a várakozásokat.

Nem csak a profitsoron született a konszenzustól elmaradó érték, az árbevétel 42,99 milliárd frank helyett 42,84 milliárd frank lett az első félévben.

Az amerikai Cisco a negyedik üzleti negyedév során 59 centes részvényenkénti profitot ért el a várt 56 centtel szemben, emellett az árbevétel is javult, derült ki a tegnap esti jelentésből.

Holnap, piacnyitás előtt jelent az OTP. Továbbra is az ukrán és orosz leányvállalatok teljesítménye lesz a figyelem kereszttüzében. Reggel, a nyitás után a menedzsmenttől számítunk kommentekre, az elemzői telekonferenciára délután háromtól kerül sor.

A konszenzus 142,8 milliárd forintos nettó kamatbevételre számít, amely 10 százalékos csökkenést jelent éves bázison.

A társasági adó 19, működési költségek öt, míg a kockázati költségek 16 százalékkal csökkenhettek éves összevetésben. Az adózott eredmény egy évvel ezelőtt 153 milliárd forint veszteséget mutatott, mivel tavaly ilyenkor a bank a devizahiteles csomag miatt várható veszteségekre már 218 milliárd forint céltartalékot megképzett. Egy évvel ezelőtt az ebből származó adózott eredményhatás 176 milliárd forintnyi veszteségre volt tehető. Ezért ebben a negyedévben érdemes figyelnünk a korrekciós tételek nélküli adózott eredménysort is: itt 32,5 milliárd forint nyereségre számítanak az elemzők a tavalyi 39 milliárd forinthoz képest.