Hat hónapra ítélték a részeg pilótát

AirBaltic Boeing 737
A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
A norvég bíróság aztán nem lazsál. Alig tíz nap telt el azóta, hogy egy ismeretlen bejelentésre reagálva kiszállt a rendőrség az oslói reptérre, hogy alkoholtesztnek vesse alá az AirBaltic egyik gépének személyzetét. A teszten az ötfős személyzet négy tagja megbukott, egyiküket pedig máris hat hónapos szabadságvesztésre ítélték.
Vágólapra másolva!

Az AirBaltic fapados légitársaság Boeing 737-es gépe augusztus 8-án indult volna Norvégia fővárosából, Oslóból Krétára, csakhogy egy névtelen bejelentő hívására kiszállt a rendőrség, és megszondáztatta a gép személyzetét.

Az alkoholteszten ötből négyen buktak el, a pilóta, a másodpilóta és két légiutas-kísérő,

akiket a 109 utas szeme láttára vezettek el a hatóság emberei.

A kép illusztráció Forrás: Flickr/Aero Icarus

Felöntöttek a garatra felszállás előtt

Mint utóbb kiderült, az 50 éves lett pilóta véralkoholszintje a megengedett 0,2 ezrelék kétszerese, a 38 éves lett másodpilótáé pedig ennek hétszerese volt. A bírósági eljárás során a másodpilóta bevallotta, hogy kollégáival

két üveg whiskyt és néhány üveg sört dobtak be a meghiúsult felszállás előtt.

A bíróság a tettét elismerő másodpilótát hat hónap szabadságvesztésre ítélte, a pilóta ügyében viszont még nem született döntés, mivel ő tagadta az ellene emelt vádak egy részét. Most előzetes letartóztatásban várja a következő tárgyalást, amelyre szeptember közepén kerül sor.