108 éves lehet a világ legidősebb palackpostája

palack
A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
A Fríz-szigetek egyikén kötött ki az a több mint 108 éve a tengerbe hajított palackposta, amely könnyen a legrégebbi ilyen jellegű üzenet lehet, amit valaha találtak.
Vágólapra másolva!

A körülbelül 1904 és 1906 között a tenger gondjaira bízott leletre az Északi-tengeren fekvő, Németországhoz tartozó Amrum szigetén bukkant egy idős asszony, Marianne Winkler – írta a BBC.

A palack egy üzenetet rejtett, ami arra kérte a megtalálót, hogy az üveget, a benne található képeslappal együtt juttassák vissza a feladónak, ami nem más volt, mint a nagy-britanniai Plymouthban található Tengerbiológiai Társaság (MBA).

A becsületes megtalálónak eredetileg egy shillingnyi jutalmat ajánlott fel az intézet (a shillingek egészen 1990-ig voltak forgalomban az Egyesült Királyságban). Ezt az ígéretet egy évszázad elteltével is tartották, így Winkler az elismerés mellett egy pénzérmével is gazdagodott.

A kép illusztráció Forrás: Pixabay

Tudományos kísérlet része volt

A szervezet több mint 108 évvel ezelőtt legalább 1 000 hasonló palackpostát jutatott a tengerbe egy tudományos projekt keretében. A kísérlettel a kutatók célja a tengeráramlások erősségének tanulmányozása volt. Az MBA elmondása alapján a legtöbb palackot viszonylag rövid időn belül megtalálták, számos üzenet azonban soha nem került elő.

Az MBA jelenleg a Guiness Rekordok Könyvének válaszára vár, hogy a most előkerült palackposta valóban a legrégebbi-e, amit eddig találtak. Jelen pillanatban a hivatalos csúcstartó egy, a Shetland-szigeteknél 2013 júliusában kihalászott 99 éves üzenet.