A menedékeket keresik a befektetők

euró, deviza, devizapiac, grexit
Nem bíznak benne.
Vágólapra másolva!
A rubel közel járt idei mélypontjához, a feltörekvő piaci devizák is gyengültek a hirtelen megszűnő kockázati étvágy következtében. A dollár is tovább gyengült az ázsiai kereskedésben, a változásokból  pedig a jen és az euró profitált.
Vágólapra másolva!

A hosszú hétvége alatt átrajzolódtak a feltörekvő piaci devizák erővonalai - írja reggeli hírlevelében az Equilor. A feltörekvő piaci devizák gyengültek a hirtelen megszűnő kockázati étvágy következtében. Specifikus tényező, hogy a kazah jegybank megszüntette a kazah tenge dollárhoz való kötését, amely negatívan hatott az amúgy is jelentős gyengülés mutató török lírára.

Megy az esélylatolgatás

A rubel közel járt idei mélypontjához, a dollárt jelenleg 70 rubel körül jegyzik, annak ellenére, hogy az orosz miniszterelnök a hétvégén bejelentette, hogy rubelerősítő intézkedéseket készítenek elő. Az átfogó intékedéscsomagban az exportőrök, a kormány és a jegybank fog együttműködni. Valószínűleg a vállalati devizagazdálkodás további szigorítása kerül bevezetésre.

A feltörekvő piaci devizákon kívül a dollár is tovább gyengült az ázsiai kereskedésben, miután a gazdasági fellendüléssel kapcsolatos aggodalmak most távolabbra helyezik az első amerikai kamatemelés időpontját - olvasható a hírlevélben.

A változásokból a jen és az euró profitált.

A másik menedék, az arany árfolyama 1 159 dollár körül mozog, ebben az évben legnagyobb heti emelkedését elkönyvelve. Míg a kínai lépések előtt kb 50 százalékra tette a piac a szeptemberi monetáris szigorítás esélyét az Egyesült Államokban, ennek most 28 százalék az esélye.

Bíznak benne. Forrás: REUTERS

Augusztus 24-én jár le a 180 napos eladási korlátozás azon intézményi befektetők esetében, akik a Wizz Air IPO- jából vásároltak. Az ún. lock-up periódus feloldása megnövekedett volatilitást jelent a kereskedésben.

Nem lesz kamatdöntés

A magyarországi fejlemények közül azt emeli ki az Equilor, hogy nemrég kiadott elemzésében a Citibank 7000 forintos célárfolyamot jelölt meg az OTP részvényeire, és vételre módosította ajánlását. Ez 40 százalékos emelkedés a korábbi célárhoz képest, de a jelenlegi nemzetközi hangulatban várhatóan nem lesz hatással az árfolyamra.

Kamatdöntő ülést tart holnap az MNB, várhatóan nem lesz változás az alapkamat mértékében. Júliusban a testület úgy fogalmazott, hogy "az alapkamat elért arra a szintre, ami az inflációs cél középtávú elérését és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzését biztosítja”. A kínai devizapolitikai lépéseket és a hirtelen lecsökkent kockázati étvágyat azonban megemlítheti a testület három órakor kiadott közleményében.