Vágólapra másolva!
Bár a milánói kajak-kenu világbajnokság éremtáblázatán csak harmadik lett Magyarország, mi szereztük a legtöbb olimpiai kvótát a versenyen, és Storcz Botond szövetségi kapitány szerint most ez volt a legfontosabb. 

A magyar közvélemény mindig aranyakat vár (és csak azokat értékeli igazán), különösen igaz ez a kajak-kenusokra, akik évtizedek óta megbízhatóan szállítják az eredményeket. Storcz Botondot ezúttal nem érdekelte, hány aranyat szerez a csapata Milánóban, és

az éremtáblázat helyett az olimpiai számok éremtáblázatát tartotta fontosnak, ahol simán verte a mezőnyt a csapata.

Az olimpiai számokban ugyanis két arany- és négy ezüstérem a mérlegünk, ami szerinte "nagyon jó teljesítmény".

Belefér

"Maradéktalanul nyilván soha nem lehet elégedett az ember, de szerintem vitán felül pozitív végkicsengésű világbajnokságon vagyunk túl. Voltak olyan számok, ahol jobb eredményt vártunk a magyar versenyzőktől, de ez egy olyan világbajnokság volt, amit mindenki kvalifikációs eseménynek fogott fel, így azt mondom, ezek is beleférnek" – mondta az Origónak Storcz.

Storcz Botond szövetségi kapitány Forrás: Hardy Mihály

– tette hozzá a kapitány.

Jobbak vagyunk, mint négy éve

Londonba 14 kvótával indult el a magyar csapat, a 2012-es játékokon végül három arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szereztek a versenyzőink. Most az összesen megszerezhető 18-ból már 15 kvótát kiharcoltak a sportolóink, ráadásul

a jövő májusi, duisburgi pótkvalifikációs versenyen két férfi és egy női számban további magyar versenyzők biztosíthatják helyüket a riói olimpián.

"A kenusoknál megszereztük a maximális számú kvótát, de a kajakosoknál még van lehetőség további helyeket szereznünk. Pontosan ezért szeretném, ha már az ősszel készen lenne a versenynaptár, hogy a felkészülésünket hozzá tudjuk igazítani" – mondta a kapitány, majd hozzátette, a kvótát az országnak szerzik a versenyzők, és nem biztos, hogy az indul majd az olimpián, aki megszerezte az indulási jogot. A válogatott kerete a jövő évi válogatókon áll majd össze.

Storcz Botond szövetségi kapitány beállítja a kajak-kenu világbajnokságra készülő Kozák Danuta hajójának kormányát Forrás: MTI/Kovács Tamás


A magyar válogatott hamarosan kiutazik Rióba, hogy az olimpiai tesztversenyen ismerkedjen a körülményekkel, és "jövőre már az idei tapasztalatokkal felvértezve érkezzünk meg a játékokra."

Nem érzi a közvélemény nyomását

"Rengetegen gratuláltak a szereplésünkhöz, még ismeretlentől is kaptam üzeneteket. Persze tudjuk, hogy nagyon sokat várnak tőlünk, hiszen a kajak-kenu tradicionális magyar sikersport, mégsem érzem, hogy bárki számon kérne rajtunk néhány elmaradt aranyérmet a világbajnokság után. Csak az a nyomás van rajtunk, ami mindig is: nekünk kötelező jól szerepelnünk” – mondta Storcz Botond.

Storcz Botond kapitány és Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke Forrás: MTI/Beliczay László


"Én egyelőre nem is nagyon találkoztam negatív véleményekkel, de ahogy korábban is mondtam, a legnagyobb ellenfeleinknél volt néhány olyan kellemetlen meglepetés, ami jóval súlyosabbnak tűnt a mi gondjainknál. Egyébként is azt mondom, a kvalifikációs versenynek a nevében is benne van, hogy mi a célja, és mi teljesítettük, amiért kiutaztunk Milánóba."