Könyörtelen csoportok jöhetnek a BL-ben

550701107
Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo (L) celebrates with Real Madrid's defender Sergio Ramos after scoring during the UEFA Champions League semi-final second leg football match Real Madrid FC vs Juventus at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on May 13, 2015. AFP PHOTO/ GERARD JULIEN
Vágólapra másolva!
A besorolás új szabályozása miatt a spanyol bajnokságban legutóbb második Real Madrid vagy a Premier League ezüstérmese, a Manchester City csak a második kalapból várhatja a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportjainak csütörtöki, monacói sorsolását.

Az új rendszer szerint a címvédő, illetve a hét európai topbajnokság - a spanyol, az angol, a német, az olasz, a portugál, a francia és az orosz - győztese kerül az első kalapba. Mivel legutóbb a Barcelona nyert a BL-ben és egyben a spanyol bajnokságban is az élen végzett, a holland bajnok, a PSV Eindhoven is befért az első kalaposok, a Chelsea, a Bayern München, a Juventus, a Benfica, a Paris Saint-Germain és a Zenit mellé.

Kőkemény a második kalap is

A Real és a Manchester City mellett az Atlético Madrid és az Arsenal is második kalapos, a Bundesligában ezüstérmes VfL Wolfsburg pedig csak a negyedik csoportban kapott helyet.

Két éve még nyert a Real, most meg csak második kalapos Forrás: AFP/Gerard Julien


Az európai szövetség (UEFA) szándékai szerint az új besorolási rend a korábbiaknál nagyobb izgalmakat eredményez majd. Emellett a sorozat összdíjazása is emelkedik, minden eddiginél több pénz talál majd gazdára.

389 milliárd forintot osztanak szét

A következő három szezonra érvényes pénzdíj 1,257 milliárd euró. A jövő májusi, milánói döntő győztese rekordot jelentő 15 millió eurót kap (idén az FC Barcelona jutalma "csak" 10,5 millió volt).

A csoportkör 32 résztvevőjének mindegyike 12 milliós rajtpénzhez jut, s a hat mérkőzésen minden győzelemért 1,5 milliós prémium jár. A döntetlen 500 ezret ér. A nyolcaddöntő további 5,5 milliót, a negyeddöntő 6, az elődöntő pedig 7 milliót hozhat a konyhára. A finálé vesztese 10,5 millióval gazdagodik. Ezekhez az összegekhez jön még az úgynevezett piaci részesedés és a jegyeladásokból származó bevétel.

A kalapok (öt selejtezős párharc továbbjutója szerdán este derül ki):


1-es kalap:

Barcelona (spanyol), Chelsea (angol), Bayern München (német), Juventus (olasz), Benfica (portugál), Paris Saint-Germain (francia), Zenit (orosz), PSV Eindhoven (holland)

2-es kalap:

Real Madrid (spanyol), Atlético Madrid (spanyol), FC Porto (portugál), Arsenal (angol), Valencia (spanyol), Manchester City (angol)

3-as kalap:

Olympique Lyon (francia), Dinamo Kijev (ukrán), Olimpiakosz (görög), Galatasaray (török), AS Roma (olasz)

4-es kalap:

Borussia Mönchengladbach (német), VfL Wolfsburg (német), Dinamo Zagreb (horvát), Makkabi Tel-Aviv (izraeli), AA Gent (belga), Malmö FF (svéd)

A már továbbjutott ukrán Sahtar Donyeck, valamint az Európa Liga-győztes spanyol Sevilla a 2-es vagy 3-as kalapba kerül.