Beindította Kína a pénzpumpát

dollár pénz USD
A bundle of US dollar banknotes are seen being counted at an Indonesian money changer's office in Jakarta on August 27, 2015. Asian stocks surged August 27 after hints the US Federal Reserve will not raise interest rates next month sparked a rally on Wall Street, but dealers cautioned the spectre of a slowing Chinese economy meant more turbulence ahead. AFP PHOTO / ADEK BERRY
Vágólapra másolva!
A kínai jegybank teljes mellszélességgel állt bele a vészesen lassuló gazdaságának megtámogatásába. A jegybank csütörtökön bejelentette, hogy 23,4 milliárd dollárt tol bele a rendszerbe. 
Vágólapra másolva!

A kínaiak sorra lövik el gazdaságélénkítő eszközeiket. A mostani 6,5 ezer milliárd forintnak megfelelő összeget a kínai központi bank saját fizetőeszközének vásárlására fordítja – közölte a Bloomberg.

Kezd magához térni

A tőkeinjekció hírére a sanghaji értéktőzsde is elkezdett felfelé kapaszkodni.

A fő részvényindex 5,4 százalékot emelkedett. Míg a részvényindex szerdán bebukott a lélektani 3000 pont alá, addig a csütörtöki kereskedés során először kúszott vissza a lélektani határ fölé, és 3083 ponton fejezte be a kereskedést.

A tőkeinjekció hírére a sanghaji értéktőzsde is elkezdett felfelé kapaszkodni. Forrás: Investing.com

Tűzzel-vassal

A világtőzsdéket megrengető hétfői eladási hullám után, az ázsiai jegybank kedden mind a tartalékrátát, mind az irányadó kamatlábat csökkentette. A 25 bázispontos enyhítés november óta sorban az ötödik kamatvágás. A közelmúltban történt többszöri valutaleértékelés azután történt, hogy 8,3 százalékkal zuhant a kínai export. A kormány az olcsó jüannal erősítené a kivitelt, mert ha az export tovább csökken, veszélybe kerül az idei évre kitűzött hét százalékos gazdasági növekedés.

A kínaiak sorra lövik el a gazdaságélénkítő eszközeiket. Forrás: REUTERS

A leértékelés - és ezzel a gazdaság növekedési ütemével kapcsolatos aggodalmak "hivatalos" beismerése - szinte azonnal csökkenést hozott a világ tőzsdéin, ennek a folyamatnak az eredménye a mostani eladási hullám.