Íme az elmúlt év legelegánsabb exitjei

Demján Sándor Forbes exitlista
Vágólapra másolva!
Az elmúlt egy évben számos sikeres magyar vállalkozás cserélt gazdát: az alapítók egy elegáns exittel realizálták a profitot. A Forbes összegyűjtötte a legnagyobb kiszállókat és megbecsülte a vételárakat. 
Vágólapra másolva!

Demján cége első, a Fornetti csak második

Nem túlzás az év, sőt az évtized egyik magyar üzletének nevezni a Trigránit értékesítését. Az ország egyik leggazdagabb embere, Demján Sándor az amerikai TPG-nek adta el a régió legnagyobb ingatlanos cégének lengyel-szlovák portfólióját, de a TPG vitte a magyar és a horvát portfólió egy részét is. A tranzakció becsült értéke 170 milliárd forint, ezzel toronymagasan első a nagy exitek listáján.

Demján Sándor vállalkozása, a Trigránit eladása az év legsikeresebb exitje Forrás: Forbes

A Trigránit-biznisz értékének alig több, mint tizede, mégis bombaüzlet, amit Palásti József, a Fornetti alapítója kötött. A Kecskemétről indult vállalkozás már a svájci Aryzta tulajdonaként nő tovább. A vételár a Forbes becslése szerint: 18,2 milliárd forint volt, ami egy ezüstéremre volt elég a listán. A lista szerint 9,3 milliárdot ért Palásti egykori társa, Galántai János cége is. A Fornettiből kiszállt és Pek-Snack néven saját vállalkozást indító vállalkozó a DANUBE SCA SICAR-nak (közvetve az Oriensnek) adta el franchise-hálózatát. Galántai exitje a harmadik a listán.

A Netpincér kivásárlása csak a top ötbe jutott

A tizenötös listán szerepel a népszerű online ételrendelő site kivásárlása, azaz a Netpincér-Foodpanda deal (5. helyezett) és a siófoki KAONA Plastic műanyagfröccsöntő jövedelmező esete a francia JBT csoporttal (8. helyezett). Tizenegyedik helyen áll az exitlistán az AutoHopot a becslés szerint 620 millió forintért elhappoló BlaBlaCar, a tizenharmadik helyre pedig a Femina Media értékesítése került. A vevő a Spéder Zoltán tulajdonában lévő CEMP lett, a vételár pedig 500 millió forint körül lehetett. A Sequence IQ alapítói is szerepelnek a listán: a cég nem sokkal az egyéves születésnapja után került az amerikai Hortonworkshöz. A Forbes iparágat ismerő forrásai szerint a deal értéke 10 millió dollár lehetett, de a felek üzleti titokként kezelik vételárat.