Mohamed előtt készülhettek az első Korán lapjai

Korán
Eight year old Indian girl Noor Fatima reads from The Koran at home in Mumbai on July 22, 2014. Inspired by her elder brother fasting last year, Fatima who is the second of three siblings has been keeping the fast - not eating or drinking between dusk and dawn - during the Islamic holy month of Ramadan. Across the Muslim world, the faithful fast from dawn to dusk, and abstain from eating, drinking, smoking during Ramadan as they strive to be more pious and charitable. AFP PHOTO/Indranil MUKHERJEE
Vágólapra másolva!
Akár 40 évvel az iszlám alapítása előtt készülhettek azok a szárított állatbőrök, amelyekre a ma ismert legrégebbi Korán-szöveget írták – ha a tinta vizsgálatai során kiderül, hogy az írás is egykorú a papírral, bebizonyosodik, hogy a Koránt Mohamed megjelenése előtt fogalmazták meg.
Vágólapra másolva!

Angol kutatók vizsgálták meg a nemrég a Birminghami Egyetem könyvtárában megtalált Korán-részleteket, és kiderítették, hogy a pergamen, amelyre feljegyezték a szúrákat, még az iszlám alapítása előtt készülhetett.

Az elfeledett Korán

Az eddig ismert legősibb Korán-részletet Irakban vásárolták az 1920-as években, azóta a könyvtár mélyén pihent teljesen elfeledve.

Mohamed születése arab miniatúrán Forrás: Wikimedia Commons

Angol kutatók megállapították, hogy a pergament valamikor 568 és 645 között készítették, Mohamed pedig 570 és 632 között élt.

A Korán első ismert hivatalos szövegét egyébként 653-ban jegyezték le Oszmán kalifa parancsára, aki a muszlimokat a harmadik kalifaként vezette Mohamed halála után Forrás: AFP/Indranil Mukherjee

A próféta 610 körül alapította az iszlám vallást, az első muszlim közösséget pedig 622 körül gyűjtötte össze Medinában.

Úgy alakították át a szöveget

„Ezek az eredmények teret engednek a Korán eredetéről szóló úttörő elképzeléseknek: például annak, hogy Mohamed és korai követői egy már meglévő szöveget alakítottak át saját politikai és vallási nézeteik szerint” – mondta el a Times of Londonnak Keith Small, az oxfordi Bodleian Könyvtár kutatója.

Muszlim történészek vitatják

Muszlim történészek vitatják, hogy a birminghami Korán Mohamed előtt készült volna, és úgy gondolják, hogy

a most felfedezett szöveg megszilárdította a Korán eredetéről kapott eddigi ismereteinket.

Az első ismert hivatalos szöveget egyébként 653-ban állították össze Oszmán, a harmadik kalifa parancsára, aki a muszlimokat vezette Mohamed halála után.

Gábriel arkangyal lediktálja az Istentől sugalmazott harmadik kinyilatkoztatást Mohamed prófétának. 14. századi perzsa miniatúra Forrás: Wikimedia Commons

(A kalifa az iszlám legfőbb vallási méltósága, aki a kezdeti időkben, és az Oszmán Birodalom idején egyben az első számú világ vezető is volt.) Ezt megelőzően Mohamed tanítása - a szöveg különböző részletei - szájhagyomány útján terjedtek, vagy levelekre, kövekre jegyezték le azokat. A Birminghamben talált Koránt birka- vagy kecskebőrre írták.

Mohamed neve arab írásjellel. Az iszlám öt hitvallási tétele közül az első: Nincs más Isten csak Allah, akinek Mohamed a küldöttje Forrás: Wikimedia Commons

A szénizotópos vizsgálat csak a jéghegy csúcsa, és egyelőre még a tinta korát sem állapították meg – a következő kutatások pontosabb képet adhatnak majd a birminghami Korán születéséről.