Vágólapra másolva!
Az Európai Kockázati és Magántőke Egyesület adatai szerint 2014-ben rekordszámú, mintegy 290 közép-kelet-európai cég jutott kockázati- és magántőkealapok befektetéséhez a régióban. A befektetések értéke 66 százalékkal haladta meg az előző évi szintet, elérte az 1,3 milliárd eurót.
Vágólapra másolva!

Tavaly Magyarország volt a negyedik legjelentősebb szereplő a közép-kelet-európai kockázati tőke piacon. Az összes régióbeli kockázati- és magántőke befektetés értékének 13 százalékát, mintegy

170 millió eurót fektettek magyar cégbe, ezzel 73 vállalkozáshoz érkezett friss tőke

– derül ki, az Európai Kockázati és Magántőke Egyesület (EVCA) legfrissebb adataiból. „A befektetési aktivitás tavaly meghaladta az előzetes várakozásokat. 2014-ben rekordszámú társaság jutott jelentős kockázati tőkebefektetéshez a régióban. Nagyösszegű befektetésekre is sor került, amit a 2009 óta az első" - mondta Dörte Höppner, az EVCA főtitkára.

Statisztikai jelentés

A kivásárlások értéke 2014-ben 120 százalékkal, 935 millió euróra növekedett.

A teljes kockázati- és magántőke befektetések értéke több mint háromszorosára, 1,5 milliárd euróra emelkedett,

amely 2008 óta a legmagasabb és egyben az eddigi negyedik legmagasabb érték. A befektetésekből történő kilépések (exitek) értéke pedig 32 százalékkal, 1,3 milliárd euróra növekedett (eredeti bekerülési értéken), mely a régióban eddig rögzített második legmagasabb érték.

Vezető a régióban

"Tavaly egyszerre volt megfigyelhető a befektetések darabszámának és összértékének emelkedése. Ennek köszönhetően Magyarország a kockázati tőke befektetések száma és volumene alapján egyaránt vezető helyet foglalt el a régióban 2014-ben" - mondta Zsembery Leventét, a HVCA elnöke.
Hozzátette, hogy tavaly a régión belül

Magyarországon nőtt a legerőteljesebben a kockázati tőke befektetések értéke az előző évhez képest: 92 százalékkal, 17 millióról 32 millió euróra,

ami azt jelentette, hogy a régióbeli befektetések 33 százaléka Magyarországon valósult meg, amivel az ország változatlanul a régió vezető célországa.