Könnyít a cégek helyzetén a banki utalás gyorsulása

bankjegyköteg  húszezres papírpénz pénz TÁRGY Budapest, 2012. február 7.
Húszezer forintos bankjegytömbök a Magyar Nemzeti Bank (MNB)
Budapest, 2012. február 7. Húszezer forintos bankjegytömbök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Logisztikai Központjában, ahol automata rendszeren átválogatják és ellenőrzik a papírpénzeket, majd a selejteket bedarálják és téglává préselik. A 3-4 hét alatt összegyűlt mintegy 4 tonna pénzbrikettet pályázat alapján rászoruló, közhasznú szervezetek számára ajánlják fel fűtési célra. A mostani szállítmányt a miskolci autista alapítvány bentlakásos intézményébe szállítják. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Jóval rövidebb lett a banki utalások átfutási ideje. A lépés kedvezően érinti a kkv-szektor szereplőit, minden problémájukat nem oldja meg azonban. A bankváltás lehetőségét ettől függetlenül mindenkinek érdemes megvizsgálni.
Vágólapra másolva!

Szeptember 7-től a bankok közötti napközbeni átutalások a korábbi 2 óra helyett átlagosan 1 óra alatt íródnak jóvá az ügyfelek bankszámláin hétfőtől. További változás, hogy az este vagy éjszaka benyújtott átutalásokat az ügyleteket lebonyolító Giro Zrt. másnap reggel egy órával korábban juttatja el a címzettekhez, így az átutalt összeg már a bankfiókok nyitásakor elérhető a számlatulajdonosoknak. Délután pedig fél órával (az eddigi 16 óra 30 percről 17 órára) hosszabbodik az átutalási megbízások napközbeni benyújtására rendelkezésre álló időszak. Sőt, ma a hét elején bevezetetteken túlmutató pénzforgalmi újításokra is ígéretet tett a Giro Zrt.: egyebek mellett az azonnali átutalás megvalósításáról.

Jóval rövidebb lett a banki utalások átfutási ideje. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Eddig sokba került a gyors utalás

A változások mindenkinek előnyösek, hiszen eddig nagy árat fizetett az, akinek meghatározott napon kellett utalnia a kedvezményezettnek, mert például hatósági vagy szerződéses kötelezettségnek kell eleget tennie. A mostani változások hatására azonban akár meg is szűnhetnek a Valós Idejű Bruttó Elszámolási Rendszeren bonyolított tranzakciók, vagyis az úgynevezett VIBER utalások, amelyek rendkívül gyorsak, ám borsos árat kell érte fizetniük azoknak, akik élnek a lehetőséggel. Eddig csak ez az opció tette lehetővé, hogy halaszthatatlan utalásokat a tárgynapon a célszámlára jutassák el a cégek.

Könnyebb lesz a cégeknek

Tatár Attila, a Bankweb szakértője szerint változások a kkv-szektor szereplőinek is előnyösek, hiszen a gyorsabb utalások a bevételek szempontjából kedvezőek, feltéve, hogy a partnerek is reagálnak majd a változásokra és nem ülnek a pénzen. „

könnyebb dolguk lesz. Sajnos a betéti kamatok nagyon alacsonyak, így a pénzek elhelyezésénél sokat a betéti oldalon egyelőre nem lehet a változások révén keresni. Ez azonban nem marad így örökké: a betéti kamatok növekedésével ismét pénzügyi előnye lesz a betéteknek, a szigorú likviditás menedzsmentnek” – véli a szakértő.

Így is maradnak problémák

A Bankweb szakértője szerint fontos látni, hogy a sorbanállások, a késedelmes teljesítések és az erőfölénnyel történő visszaélések nem az utalások idejével függenek össze. Tehát további változásokra van szükség, de ezek már nem a bankrendszert érintik. „Bár a kkv-k nem szeretik a bankváltást, inkább maradnak a megszokott drágább banknál, minthogy változtassanak, azért érdemes a változások kapcsán – de évente általában egyszer – a számlavezetés kondícióinak áttekintése, a bankváltoztatás lehetőségének átgondolása” – véli Tatár Attila.