Kevesebb építőipari cég szűnt meg

Építőipar, munkás, épület
Nőtt a forgalom és csökkent a kockázat, de még nem értük el a válság előtti számokat
Vágólapra másolva!
Augusztusban 258 építőipari cég szűnt meg Magyarországon, nem egészen a fele az első félévben megszokott havi öt-hatszáznak. Az Opten szerint a visszaesés átmenetinek tekinthető, szeptembertől újra rosszabb adatokra számít. A céginformációs szolgáltató ezt azzal indokolja, hogy sok olyan eljárás van folyamatban, ami megszűnéshez vezet.
Vágólapra másolva!

Tavaly 7116 felszámolási, végelszámolási és kényszertörlési eljárás indult az ágazatban, 1800-zal több, mint egy évvel korábban. Ezek szinte biztosan az érintett cégek törlésével végződnek. Az idei év első felében is sok, 4338 megszűnéshez vezető eljárás indult az ágazatban, így borítékolható, hogy

a magas megszűnési ráta szeptemberben visszatér és tartósan meg is marad legalább 2016 közepéig.

A háttérben az áll, hogy az építőipari ágazat teljesítménye a 2014-es felfutás után idén megtorpant, sőt visszaesik. A tavalyi nekirugaszkodás nem érte el a magasépítésben érdekelt legkisebb cégeket, az ágazati kibocsátás dinamikája ugyanis elsősorban az EU-s támogatásokkal finanszírozott mélyépítési munkáknak volt köszönhető. „Ami a kisebb cégeken segíthetne, az a lakásépítés és a felújítási piac fellendülése lehetne. Ennek vannak is jelei, de az igazán kedvező fordulatra még várni kell" – mondja az Opten igazgatója.

25 ezer vállalkozás főtevékenysége az épületek építése Forrás: RIA Novosti/Konstantin Chalabov

Az ágazat szétaprózott tulajdonosi szerkezetét mutatja az is, hogy

az építőiparon belül a működő cégek mintegy fele, 25 ezer vállalkozás „épületek építésével" foglalkozik főtevékenységként.

Számuk évente 5 százalékkal apad, összesített adózott eredményük pedig a 2014-es fellendülés idején is csökkent. A szektor fejlődése földrajzi értelemben is kiegyensúlyozatlan, sőt a regionális eltérések egyre erősödnek: az újonnan bejegyzett társaságok 41 százaléka budapesti székhelyű.

Kevesebb a felszámolás

Tóth Tamás szerint ugyanakkor kedvező jelenség, hogy a megszűnések között fokozatosan mérséklődik a felszámolások súlya: míg 2013 második negyedévében az összes törlés 77 százalékát felszámolási eljárás előzte meg, 2015 azonos időszakában arányuk már csak 44 százalék volt. „Ez egyértelműen mutatja, hogy

az építőiparban csökken a lánctartozások száma. Már ritkább jelenség, hogy amikor egy közepes méretű cég bedől, sok kisebb társaságot ránt magával"

– mondja az Opten igazgatója.

Augusztusban visszaesett az újonnan alapított vállalkozások száma is: összesen 182 társaságot jegyzett be a cégbíróság az ágazatban. Ez várhatóan szeptemberben visszatér a 250 körüli szintre.