Kísérteties a jövő zenéje

mandel róbert, Ensemble Geneamus
Vágólapra másolva!
Az Ensemble Geneamus nevű új formációjával szeretné Mandel Róbert összehozni a régizenét és az elektronikát. A különleges zenei vállalkozás célja, hogy az elfeledettnek hitt instrumentumok új lehetőségekhez jussanak. Az együttes a CAFe Budapest keretében mutatkozik be október tizedikén a Bálnában.
Vágólapra másolva!

"Az elektronika, amit sokan lebecsülnek, sokat tud.

- mondja Mandel Róbert.


Mandel Róbert tekerőlantokon játszik. Mint hangszerkészítő és hangszer-restaurátor hangszereit múzeumokban fellehető eredeti példányok hű másolataként maga készítette. Találmánya az electrotary nevű hangszer, a tekerőlant elektrofon változata.

"A hatalmas gótikus csarnokokban egy furulyácska is úgy szól mint valami monumentális hangszer. Ezt az érzetet a mai elektronika képes egy kis szobában is megteremteni, hiányzik viszont belőle az a spektrum, amit a régi hangszerek adtak" - magyarázza a zeneszerző.

A projekt álmában fogant meg Forrás: Origo

A projekt álmában fogant meg. Már 38 éve játszik régizenét, de mindig is foglalkoztatta a kérdés, amit annyiszor feltettek már neki, vajon miért vállalkoznak némelyek arra, hogy nehezen behangolható, körülményesen kezelhető ódon hangszereken muszikáljanak, soha nem hallott vagy elfelejtett darabokat szólaltassanak meg.

"A fene megette, csak egy életünk van, miért csak egy viszonylag szűk rajongótábort szolgáljunk ki?" - tette föl magában a kérdést.

A múlt felbecsülhetetlen értékű művei és hangszerei nem mehetnek veszendőbe, a jelen és a jövő alkotásai és instrumentumai között nemcsak kapolcsatot lehet, hanem kell is találni.

"Mi nem digitális hangszereken játszunk a koncerten, hanem analóg, régi instrumentumokon, például szerpenten, viola da gambán, üvegharmonikán, tekerőlanton, háromféle hárfán.

A gamba csodálatos hangja 50 százalékban élőben hallatszik, bekerülve a számítógépbe hangja átalakul, így egybefonódva gomolyognak a hangok, mögöttük szól a többi instrumentum, fantasztikus élmény" - mondja lelkesen.