Tripla büntetőt védett a kapus egyetlen meccsen

jean francois gillet mechelen
20151004 - BRUSSELS, BELGIUM: Mechelen's goalkeeper Jean-Francois Gillet celebrates after the Jupiler Pro League match between RSC Anderlecht and KV Mechelen, in Brussels, Sunday 04 October 2015, on the 10th day of the Belgian soccer championship. BELGA PHOTO VIRGINIE LEFOUR
Vágólapra másolva!
Rendes játékidőben három tizenegyest kapni óriási mázli. Egyet sem berúgni viszont világraszóló blama. A Mechelen kapusa, Jean-Francois Gillet eszén hárman sem tudtak túljárni.

A belga élvonalban az Anderlecht 1-1-et játszott a hét végén a Mechelennel, pedig fölényesen győzhetett volna, ha a vendégek kapujában nem egy nagyszerű formában védő kapus áll. Jean-Francois Gillet-nek három tizenegyest lőttek a meccsen, és ő mindhármat kivédte.


Büntetőpárbajban még úgy-ahogy előfordul az efféle – legutóbb a magyar válogatott Bogdán Ádám juttatta tovább ilyen bravúrral a Liverpoolt az Angol Ligakupában –, de a rendes játékidőben nagyon ritka, egyetlen mérkőzésen hiszen három büntetőt szökőévente fújnak be.

"Nem. Ma nem." Forrás: BELGA/AFP/Virginie Lefour


Három különböző futballista állt oda, hogy a kilencszeres belga válogatott Gillet-vel szemben megpróbálja az ezúttal lehetetlent: a tizenegyespontról gólt lőni. Dennis Praet és Stefano Okaka Chuka még az első negyedórában, aztán Youri Tielemans a 89. percben, 1-0-s Anderlecht-vezetésnél.

A slusszpoén a 94. percben jött: Kara Mbodji öngóljával a Mechelen elvitt egy pontot.

Tripla kimaradt tizenegyest hirtelen egyet tudunk felidézni, az 1999-es Copa América Kolumbia-Argentína (3-0) csoportmérkőzéséről. Az önbizalomtól duzzadó argentin Martín Palermo mindhárom büntetőt izomból meglőve rontotta el, ráadásul csak egyszer igényelte ehhez a kapus segítségét, a másik kettőt egyszerűen fölé vágta.


A tizenegyesek védésének tudományáról bővebben itt olvashat.