Lassan vérezhetnek ki a bóvli kötvények

kockázat risk veszély befektetés ötlet tanács
Vágólapra másolva!
Miközben a híres milliárdos befektető, Carl Icahn már korábban figyelmeztetett a bóvli kötvények veszélyeire, most az egyik legnagyobb amerikai bankház is megkongatta a vészharangot. Úgy tűnik, az energiaárak esésével a magas kamatozású vállalati hitelek és kötvények jelentik az egyik legveszélyesebb eszközosztályt a piacon.
Vágólapra másolva!

Egyre többen hívják fel a figyelmet a magas hozamú, úgynevezett bóvli kötvények piacára leselkedő veszélyekre, ami nyilvánvalóan nem is hagyta érintetlenül a szektort. A legújabb figyelmeztetés a Bank of America elemzőjétől, Michael Contopoulostól jött, aki a bankház magas hozamú vállalati kötvényekkel foglalkozó üzletágának vezető stratégája. Az elemző a CNBC-nek nyilatkozva azt mondta, a bóvli kötvények „nagyon nagy problémát” jelentenek.

Fokozatos bukások

A probléma gyökere - nem meglepő módon – ott található, hogy az energiaárak fokozatos esése komoly csapást jelent a vállalati adósságokra nézve, különösen azon cégek esetében, melyek kötődnek az energiához. A Standard & Poor's hitelminősítő múlt héten például azt közölte, hogy

a spekulatív kategóriában lévő vállalatok csődrátája 2,5 százalékra emelkedett, ami 2013 óta a legmagasabb szint.

Ez az arány pedig a jövő év közepére megközelítheti a 3 százalékot is – tették hozzá.

Ezzel együtt Contopoulos hangsúlyozta, hogy további vállalati csődök várhatók, és ez nem csupán a nyersanyagpiacnak tudható be, ugyanis a fundamentális tényezők is igen gyengék.

A fenti véleményeket erősíti az is, hogy az iShares High Yield Corporate Bond ETF 5 százalékot esett múlt hónapban, és idén már több mint 10 százalékos mínuszban van. Pénteken egyébként az ETF 52 hetes napon belüli mélypontot ért el.

iShares High Yield Corporate Bond ETF árfolyammozgása 2009 óta Forrás: iShares.com

Amellett pedig, hogy a várakozások szerint nem enyhül majd az alacsony energiaárak felől érkező nyomás a bóvli kötvényekre nézve, Contopoulos egy nemrég kiadott közleményében azt írta, hogy a Bank of America magas hozamú kötvény indexében szereplő szektorok 50 százaléka negatív teljesítményt produkált az elmúlt 5 hónap során zsinórban.

Már megint a Fed

Contopoulos azt is kifejtette, hogy a jelenlegi helyzet alapvetően az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed politikájának tudható be. Addig ugyanis, amíg a Fed alacsony kamatkörnyezet mellett ellátta likvid tőkével a piacokat, az eladósodott vállalatok is olcsón tudtak tőkét bevonni például vállalati kötvények kibocsátásával.

Amióta azonban a Fed elkezdte visszafogni a stimulusát, 30 milliárd dollár illant el a magas hozamú kötvények piacáról.

Ráadásul – hangsúlyozza Contopoulos – a probléma nem csak technikai, hanem fundamentális is, ami még inkább rontja a helyzetet. Annak ellenére pedig, hogy már sok gyenge szereplő kiesett a játékból, még mindig lehet nagyokat bukni ezen a piacon.

Mindazonáltal a szakértő szerint nem valószínű, hogy hirtelen katasztrófa fog bekövetkezni. Contopoulos úgy látja, nagyobb az esélye annak, hogy egy lassú, éveken át tartó gyengülés jellemzi majd az eszközosztályt.