Újfajta gyarmatosításba kezdenek a kínaiak

szarvasmarha állattenyésztés Ausztrália
TO GO WITH Australia-weather-drought-farming,FEATURE by Glenda KWEK In this photo taken on February 10, 2015, livestock agents (L) sell cattle to farmers (R) at the weekly livestock sale near the town of Carcoar in central-west New South Wales. The region is in the grip of its worst drought in a century, with disillusioned farmers battling to stay afloat as three wet seasons have passed with hardly a drop of rain. AFP PHOTO / Peter PARKS
Vágólapra másolva!
Anglia területének közel kétharmadával megegyező földterületre tettek árajánlatot kínai befektetők, mindezt Ausztráliában. Az igényelt földhöz 200 ezer szarvasmarha is dukál, amivel az egyre húséhesebb kínai középosztály igényeit próbálják kielégíteni.
Vágólapra másolva!

Az ázsiai ország megnövekedett húsevési szokásai csak az elmúlt öt évben 20 milliárd dollárnyi (5500 milliárd forint) üzletet generáltak - írja a Financial Times. Malcolm Turnbull újdonsült miniszterelnök egyre jobban aggódik a növekvő külföldi földbevásárlások miatt, de az Egyesült Államok sem nézi jó szemmel a kínai terjeszkedést, akik tradicionálisan Ausztráliából szállítanak be.

Külföldi kézbe vándorolnak

"A kínai felső-és középosztály megnövekedett hús- és tej iránti igényének köszönhetően egyre több ázsiai, különösen kínai befektető lát üzleti lehetőséget ausztrál és új-zélandi termőföldek és legelők felvásárlásában” – mondta David Baveystock, Comet Line Consulting tanácsadója.

Egyre értékesebb az ausztrál vadon Forrás: Ecotone Wildlife Veterinary Services

A mostani ajánlattevők között két sanghaji és egy kantoni cég szerepel. Az egyik legígéretesebb kérő a sanghaji ingatlanmágnás, Jiang Zhaobai cége. A Shanghai Pengxin nemcsak az építőiparban, de sertéstenyésztésben és tejtermelésben is érdekelt. A kínai vállalat Új-Zélandon 2012-ben kebelezte be a legnagyobb nemzeti tejipari céget.

A Crafar Frams kínai kézbe való kijátszása óriási vihart kavart a szigetországban.

A mohó kínai vállalat az elmúlt hónapban egy 13 800 hektárnyi legelőre tett ajánlatot Új-Zélandon, de ezúttal onnan kiebrudalták őt. Az ingatlanmágnás azután vetett szemet ausztráliai földbirtokokra.

Megjelentek a dögkeselyűk

A kínai érdeklődés hatására az ausztrál milliárdosok is akcióba léptek.

Az ország leggazdagabbjai sorra szereznek érdekeltségeket a mezőgazdaságban és az állattenyésztésben.

A szarvasmarhahús értékesítés az elmúlt két évben bomba üzlet a déli félteken. Aki jó áron akar szarvasmarhahúst vásárolni Ausztráliában, annak nincs könnyű dolga. Egyrészt az egyre erősebb kínai és amerikai kereslet, másrészt az országban 60 éve nem látott aszály miatt derekasan felment a marhahús ára.

Még nem késő

A teljes kínai mezőgazdasági érdekeltség értéke Ausztráliában évek óta növekszik, ráadásul egy 2,5-3 milliárd dolláros kínai állami mezőgazdasági alapot is létrehoztak az ausztrál terjeszkedésre. Az országban azonban a földterületek külföldi kézbe kerülése 2013-as felmérés szerint szerény méreteket ölt. A gazdaságilag hasznosítható földeknek mindössze 10 százaléka van nem ausztrál tulajdonban, míg a mezőgazdasági cégeknek pedig elenyésző egy százaléka.