Még a közmédián is volt leszbicsók

Hacktion, leszbicsók
Vágólapra másolva!
A magyar HBO gyártotta Társas játék sorozat, a Barátok közt, de még a közmédián futó Hacktion is szerepeltetett meleg karaktereket, vagy mutatott homoerotikus jelenetet a közelmúltban, a fiatalok egyik kedvence, az Éjjel-nappal Budapest pedig egy biszexuális lány vívódásait viszi képernyőre. Az USA-ban ebben már nincs semmi különös, de mi a helyzet a hazai sorozatgyártásban?
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok legnagyobb melegjogi szervezete, a GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation) 2008-ban indította el a Network Responsibility Index nevű programját, amely
minden tévés évadban követte a meleg karakterek megjelenését a képernyőn, mennyiségi és minőségi szempontból egyaránt. Pár hete megírtuk, hogy hét év után abbahagyták a meleg karakterek számolását a tévében: már nem a mennyiséget tartják fontosnak, hanem az árnyalt és változatos ábrázolásmódot.

Mi a helyzet itthon?

A témában megkérdeztük Dombos Tamást, a Magyar LMBT (Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok és Transzneműek) Szövetség ügyvivőjét, aki pozitív fejlődésről számolt be. "Míg korábban jellemzően csak a komikus hatás kedvéért szerepeltettek főként férfi meleg szereplőket, és a bemutatott élethelyzeteknek, problémáknak nem sok közük volt a valósághoz, ma már a való élethez sokkal közelebb álló történetszövésekkel is lehet találkozni. A Szomszédok jó példa az elsőre, de a Barátok közt-ben például már az előbújás, a családi elfogadás, a munkahelyi diszkrimináció és a gyermekvállalás kérdései jöttek elő, ezek valóban sok meleg és leszbikus ember számára jelentenek mindennapi dilemmákat."

Szerinte továbbra is a melegférfi-fókusz a jellemző, nagyon kevés leszbikus vagy biszexuális nővel, illetve transznemű emberrel lehet ezekben a műsorokban találkozni.

vagyis a történetben minden fordulat, konfliktus ezzel kapcsolatos, nem valódi hús-vér emberekről van szó, akik mellesleg szexuális vagy nemi kisebbséghez tartoznak. Ezen a téren a nyugat-európai, észak-amerikai országok televíziós programjai jóval kifinomultabbak" – mondta.

Halló, mi történik a közmédia Hacktion sorozatában, a 3. szektorban? Forrás: MTV

Dombos Tamás úgy véli, a szereplők számát illetően még van hova fejlődni, a kutatások szerint a népesség 5-8 százaléka tartozik ehhez a közösséghez, a magyar televíziós sorozatok összes szereplőire vetítve ezt az arányt az említett sorozatok biztosan nem érik el. "Márpedig minél kevesebb az LMBT szereplő, annál nehezebb sztereotípiáktól mentes, a közösség sokszínűségét tükröző szereplőket bemutatni" – tette hozzá.

Az első meleg karakter

Oli úr tévétörténelmet írt a Szomszédok-ban, ő volt az első meleg karakter a magyar televíziózás történetében. A széria alkotója, Horváth Ádám félmelegnek nevezte a fodrászt, aki

tiltakozik a nők ellen, és lelkesedik a férfiakért.

A Bajor Imre által életre keltett karaktert Gábor Gábor folyton Oli néninek hívta, és többször nevezte fodrászkirálynőnek. A karakterről és a Linda című krimisorozatban feltűnt szintén meleg férfiról Nagy Sándor, a Háttér Archívum vezetője mesélt az Origónak.

"Emlékezetem szerint soha nem mondták ki, hogy Oli úr meleg, de a viselkedéséből, mint az affektálás, nőies mozgás, selypítés elég egyértelműen egy sztereotip karakter rajzolódott ki. A Linda egyik részében a nyomozónő kikérdez egy meleg férfit az Egyetem presszó nyitott teraszán. A szerepet Balkay Géza játszotta, aki szintén eléggé affektáló, nőies gesztusokat kölcsönzött a figurának, ami megfelelt a kor elvárásainak, ahogyan akkor az emberek többsége elképzelt egy meleg férfit" – mondta.

Oli úr volt az első meleg karakter hazai sorozatban Forrás: Origo

Hosszas vívódás előzte meg a beismerést

Évekkel később jött Hoffer Misi a Barátok közt-ben. Kitűnő tanuló, az apját tisztelő, érzékeny és csendes srácként ismerték meg a nézők. Kezdetben nőkkel próbálkozott, majd hosszas vívódás után rájött, hogy valójában homoszexuális. A Háttér Társaság képviselője szerint "a Halász Gábor által játszott karakter már sokkal közelebb állt a valósághoz, mint a korábbiak. Neki meg kellett küzdenie azzal, hogy az apja ellenségesen viszonyul a melegségéhez, ugyanakkor megtapasztalta az elfogadó környezetet is."

Misi egy Robi nevű sráccal alkotott egy párt, kedvesét D. Tóth András játszotta.

D. Tóth András Hoffer Misi barátjaként, Szántó Róbert szerepében Forrás: Origo

A híradós nemrégiben így mesélt erről az Origónak: "A mai napig örülök annak a szerepnek, mert nagyon jó csapattal dolgoztam. Azt sem bánom, hogy egy meleg férfi szerepét játszottam. Szerintem nagyon jó, hogy egy olyan nézett műsor, mint a Barátok közt foglalkozik társadalmi kérdésekkel is. Ha az a cselekményszál csak pár embernek nagyobb rálátást adott a témára, akkor már megérte." Az első meleg csók 2001 márciusában csattant el az RTL Klub sorozatában, de a karakterek egy idő után eltűntek a Mátyás király térről.

Csak évekkel később érkezett meg Tóbiás, akit Józan László alakít. Kezdetben kemény, zsörtölődős főnök volt, majd idővel kedves, barátságos figurává vált:

az átalakulás során derült ki róla, hogy valójában a saját neméhez vonzódik

– emiatt sokat piszkálták a volt munkahelyén, perbe is szállt a cég ellen. "A történetek egyikében – amelyben egy munkaügyi diszkriminációs perről van szó – egyesületünk jogi szakértőinek a véleményét is kikérték a film alkotói" – árulta el Nagy Sándor a Háttér Archívumtól.

A karakter a történet szerint családra vágyott, akárcsak Zsófi, így barátságból közös gyermeket vállaltak, aki még nem született meg.

Barátként vállaltak közös gyereket Forrás: RTL Klub

Biszexuális lány a sorozatban

Az RTL Klub másik napi sorozatában (mert ez fikciós sorozat, és nem reality), az Éjjel-nappal Budapest-ben tűnt fel Regina, aki az első perctől biszexuális lányként került képernyőre. "Nem az a tipikus, szexuális értelemben vett biszex lány, hanem ő abszolút azt nézi, hogy mi fogja meg másokban, és az mindegy, hogy az illető férfi vagy nő. A forgatás kezdete óta én is jobban felfigyelek arra, hogy ki milyen személyiség, és kinek milyen szerethető tulajdonságai vannak" – mesélte a sorozat indulásakor. Máig gyakran drámázik féltékenységből, hol férfi, hol női partnerei vannak.

A Labrisz Leszbikus Egyesület képviseletében Gál Ilona mesélt az Origónak a karakterről. "Regina pozitív személyiség, de elég szerencsétlen a párkapcsolatok tekintetében. Csak tudjuk, hogy biszexuális, de semmiféle kapcsolata nincs más biszexuálisokkal.

Észrevehető ennek a közvéleményre gyakorolt kedvező hatása is, például hallottam már, hogy a vonaton, az utcán vagy a lakókörnyezetemben beszélgetnek az emberek erről."

Regina azt nézi, hogy kiben mi a szerethető – mindegy, hogy férfi vagy nő Forrás: Éjjel-nappal Budapest / Facebook

Az elmúlt hónapokban több srácról is pedzegették a sorozatban, hogy a saját neméhez vonzódhat, nemrégiben például Marci vette biztosra, hogy Dávid meleg, ezt pedig Kristóffal közösen próbálták meg kideríteni úgy, hogy nyíltan megkérdezték a véleményét a homoszexuálisokról.

A rossz házasságból menekült

A magyar HBO sorozatában, a Társas Játék-ban két nő gabalyodott egymásba. A Balsai Mónika által alakított Judit csalódik férjében és a házasságában, majd egy nő karjaiban találja meg a boldogságot. A kétgyermekes családanya megunja férje félrelépéseit és kicsapongó életvitelét, és masszőre, Dorka (Tornyi Ildikó) mellett köt ki. A leszbikus pár szerelme lassan bontakozik ki,

a csalódott feleség nehezen vallja be magának, hogy egy nő mellett találhatja meg a kiutat a magányból.

Nő mellett találta meg a boldogságot Forrás: Origo

Szintén két nő került közel egymáshoz a magyar akciósorozatban, a Hacktion-ben. Gubik Ági és Kosik Anita karakterei csókolták szájon egymást egy jelenet kedvéért még 2011-ben, és úgy tudjuk, a közmédia új sorozatában, a Csak színház és más semmi-ben is lesz leszbikus vonal.

A közmédia sorozatában is csattant el két nő közt csók Forrás: Hacktion

Nem csak a sztereotípiák károsak

A mai magyar tévésorozatokban kevés az LMBT+ szereplő Nagy Sándor szerint, az viszont fontos, hogy őket hitelesen mutassák be. Úgy véli, nemcsak a sztereotípiák károsak, hanem az idealizálás is: "Erre jó példákat a külföldi tévésorozatokban lehet látni. Sokféle korú, foglalkozású, társadalmi státuszú meleg, leszbikus, biszexuális, transznemű karaktert szerepeltetnek, akiket árnyaltan mutatnak be.

hoznak jó döntéseket, néha hibáznak, ugyanúgy ahogyan mindenki más. A BBC Entertainment sorozatait említeném, ahol rendre megjelennek a legkülönfélébb LMBT szereplők. Ezzel nem a sztereotípiákat erősítik, hanem az elfogadást azzal, hogy nem csodalényekként, hanem hétköznapi emberekként ábrázolják őket."