Vágólapra másolva!
A kormány tervei szerint feldarabolják Pest megyét, hogy jobban felhasználhassák a pályázati támogatásokat, írja a Portfolió.hu. Bár mindez a következő, 2020-ban kezdődő ciklustól lesz érvényes, már addig is átrendezheti a közigazgatási struktúrát.
Vágólapra másolva!

Azért kap a közép-magyarországi régió olyan kevés forrást a jelenlegi költségvetésből, mert a 28 tagországhoz képest már 2013-ban viszonylag fejlettnek számított, szigetszerűen kiemelkedett a térség, így a felzárkózásra kevesebb forrás is elég. A központi régió a számok alapján látványosan nekiindult, 2013-ra már kiugró fejlettséget ért el. Ez azonban kissé csalóka képet mutat: csak Budapest közigazgatási területét lökte meg igazán a forrásbőség, a Pest megyei peremvidék gazdasága nem sokkal fejlettebb Észak-Magyarországénál. A besorolás miatt azonban forrásínség sújtaná őket. A kormánynak 2016-ig kell állást foglalnia Brüsszel felé abban, át akarja-e rendezni a kistérségeket.

A Portfolio cikke szerint most két irány látszik a szétválasztásban: „Budapest, illetve Pest megye válik szét, azaz lesz egy "lyukas" megye és egyúttal NUTS2 régió, de ügyelni kell arra, hogy a NUTS 2 besorolási szabályok miatt minimum 800 ezer fő hivatalosan lakjon továbbra is a "lyukas" megyében. Továbbá a Budapesten kívüli Pest megye területei a szomszédos régiókba olvadnak bele, azaz több részre szétbomlik Pest megye és ezzel meg is szűnik.”

A további részletek a cikkben olvashatók.