Hiába jobbak, nem kellenek a női vezetők

Meryl Streep, gif
Vágólapra másolva!
Az elmúlt öt évben csökkent azoknak a gazdasági társaságoknak az aránya, amelyekben a nők is tulajdonosi vagy aláíró szerepet kaptak. Annak ellenére történt ez, hogy a statisztikák szerint a hölgyekhez is kötődő cégek megbízhatóbbak - derül ki az Opten közleményéből.
Vágólapra másolva!

„Összehasonlítottuk megbízhatósági szempontból a női érdekeltséggel rendelkező cégeket, illetve a tisztán férfi felső vezetéssel és tulajdonosi szerkezettel bíró gazdasági társaságokat. Azt tapasztaltuk, hogy a gyengébbik nem képviselői pozitív hatással vannak a vállalkozások életképességére" – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs vezetője.

A nők könnyebben tudnak együttdolgozni másokkal

Jelentősen megváltozott a hazai cégstruktúra 2011 óta. A vállalkozások számának emelkedése, majd drasztikus visszaesése érdekes módon jobban megrostálta a gyengébbik nemhez kötődő társaságokat. Négy éve még a cégek 61 százalékához volt kapcsolható nő, mára az arány 57 százalékra esett. Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy a statisztikák szerint a tisztán férfi menedzsmenttel rendelkező vállalkozások kockázati besorolása 10 százalékkal rosszabb.

Hosszabb távra terveznek

A tapasztalatok szerint a nők megbízhatóbbak, döntéseiket többször is átgondolják, nem sietve választanak álláspontot. Személyes dicsőségre sem vágynak olyan mértékben, mint a férfiak, így könnyebben tudnak együttdolgozni másokkal. Míg

a vezető beosztású férfiak hajlamosabbak személyes érdekeik érvényesítésére,

a nőket az is vezérli, mit tudnak tenni kollegáikért. Mivel a férfiak sok esetben jobban vágynak a sikerre, többet is kockáztatnak, könnyebben harapnak rá a jogszabályi kiskapuk nyújtotta lehetőségekre, mint a nők, akik inkább hosszabb távra terveznek.

Anyából vezető

A cégjegyzésre jogosult nők és női tulajdonosok átlagéletkora 49 év, vagyis jellemzően már csak az anyaszerepből a munka világába visszatérő asszonyok vállalnak, vagy kapnak felső vezetői szerepet. Ennek ellenére

a hölgyek továbbra is meghatározó szerepet töltenek be a hazai cégstruktúrában.

„Mintegy 328 ezer gazdasági társasághoz kapcsolható tulajdonos, illetve cégjegyzésre jogosult nő van, közöttük felülreprezentáltak a nagyvállalatokat irányító hölgyek" – mondja Pertics Richárd. A nagyobb múltú, komolyabb árbevételű vállalkozásoknál már nagyobb a nők szerepe.

Az egymilliárd forint feletti szegmensben 71 százalék azoknak a cégek aránya, ahol nők is szerepet kaptak a felső vezetésben.

A nők megbízhatóságát jellemzi az is, hogy a jelenleg működő női érdekeltségű társaságok átlagéletkora 12 év, míg a tisztán férfi kapcsolatrendszerrel rendelkezőknél csak 8 év.