Vágólapra másolva!
Vasárnap ül össze a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottsága, amely dönthet a jövő februárra kiírt elnökválasztás elhalasztásáról. Közben az angol szövetség jelezte, jelenleg nem támogatja, hogy Michel Platini induljon az elnöki posztért.

Az angol szövetség közleménye szerint amíg nem zárul le a vizsgálat az európai szövetséget (UEFA) vezető Platinit is érintő korrupciós ügyben és nem lesz világos a helyzet, addig "felfüggesztik a támogatást".

Platinit és Joseph Blattert, a FIFA első emberét múlt csütörtökön függesztette fel tisztségéből a nemzetközi szövetség etikai bizottsága, ezzel eltiltva egyben őket a labdarúgással kapcsolatos mindenfajta tevékenységtől.

Platini rejtélyes kétmilliója

A 79 éves Blattert - aki 17 éve áll a FIFA élén és a tervek szerint februárban távozik - két hete a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki, néhány nappal később pedig napvilágot látott a sajtóhír, amely szerint a játékosként háromszoros aranylabdás Platinivel szemben is nyomoz a svájci államügyészség. A vizsgálat azzal összefüggésben indult, hogy Platini kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában.

A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet - mint mondta - tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál, és eleve tisztában volt azzal, hogy a neki járó teljes összeget csak később kapja meg.

Vasárnap döntenek az elnökválasztásról

A FIFA-nál az elnökválasztást február 26-ra írták ki, ugyanakkor a végrehajtó bizottság vasárnap Zürichben rendkívüli ülésen dönthet az esetleges halasztásról. Az ügyben megszólalt Theo Zwanziger, a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) korábbi elnöke is, aki szerint a FIFA teljes végrehajtó bizottságának le kellene mondania. "A FIFA jelenleg az ügyészek és az FBI kezében van" - mondta Zwanziger.

Eddig Ali bin al-Husszein jordán herceg nyújtotta be hivatalosan a pályázatát FIFA elnöki posztjáért. Al-Husszein és Platini mellett korábban az időközben hat évre eltiltott dél-koreai Csung Mong Jun, továbbá a nigériai Segun Odegbami, a játékosként világbajnoki bronzérmes brazil Zico, a libériai Musa Bility, valamint a trinidadi David Nakhid jelezte, hogy versenybe száll a posztért, míg a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) elnöke, az orosz Kirszan Iljumzsinov fontolgatta a pályázatot.

A németek is pénz után nyomoznak

Szintén a FIFA-val kapcsolatos hír, hogy a Német Labdarúgó Szövetség vizsgálatot indított, hogy kiderítse, mi lett a sorsa a nemzetközi szövetségnek 2005-ben utalt 6,7 millió eurónak.

A német szövetség (DFB) közleményben jelentette be, hogy gyanúja szerint a tíz éve a nemzetközi szervezet (FIFA) kulturális programja számára folyósított támogatást nem arra használták fel, amire szánták.

A pénzből mintegy 50 kísérőprogramot kellett volna tartani a világbajnokság alatt. A vizsgálat még nem zárult le, de a DFB annak lehetőségét is mérlegeli, miképpen kaphatja vissza az összeget.

Nem volt szavazatvásárlás

A mostani gyanú azután merült fel, hogy a FIFA-botrány kapcsán megvizsgálták a 2006-os világbajnokság odaítélésének körülményeit is. A német szövetség ugyanakkor közleményében hangsúlyozta, hogy a vb-elnyerésével kapcsolatban a DFB nem tárt fel szabálytalanságot, nem találtak semmilyen arra utaló jelet, hogy a kampányuk idején szavazatokat vásároltak volna meg a DFB korábbi illetékesei.

A német szövetség jelezte, a 6,7 millió eurónak sem lehet köze a 2006-os vb-elnyeréséhez, mivel az összeg utalása öt évvel ezt követően történt.