Elárverezik a Titanicot elsüllyesztő jéghegyről készült fotót

Titanic, jéghegy
Ez az elárverezendő fotó a Titanicot elsüllyesztő jéghegyről
Vágólapra másolva!
Elárvereznek egy fotót a Titanicot elsüllyesztő jéghegyről és egy szemtanú kézzel írt beszámolóját Nagy-Britanniában. 
Vágólapra másolva!

A fekete-fehér felvétel pontosan aznap reggel készült, amikor 1912. április 14-én éjszaka a Titanic hullámsírba merült az Atlanti-óceánon.

Egy főpincér beszámolójával együtt adják

A fotót és a kézzel írt beszámolót a Prinz Adalbert tengerjáró gőzős főpincére, M. Linoenewald készítette, a hajó órákkal a Titanic elsüllyedése után haladt el a jéghegy mellett. Akkor még nem tudták a hajón, hogy a Titanic szerencsétlenül járt - adta hírül a The Daily Telegraph brit napilap honlapja. A német pincér leírta, hogy vörös festék volt látható egy hatalmas jéghegyen. (A Titanic vízszint feletti oldalát vörösre festették.)

Az egyik legutolsó ismert fotó a Titanicról, amikor 1912. április 12-én kora délután elhagyja az írországi Qeenstown (ma: Cobh) kikötőjét, hogy nekivágjon az Atlanti-óceánnak Forrás: Origo

Részlet a feljegyzésből

"Azon a napon, amikor a Titanic elsüllyedt, a Prinz Adalbert gőzős elhaladt egy jéghegy mellett, amelyet ez a fotó ábrázol. A Titanic katasztrófájáról akkor még nem értesültünk.

SS. Prinz Adalbert Hamburg America Line" - olvasható a feljegyzésben, amelyet a főpincér mellett a hajó legénységének három másik tagja is aláírt. Mind a felvételt, mind a feljegyzést később átadták a Burlingham, Montgomery and Beecher brit ügyvédi irodának, amely a Titanicot működtető White Star cég nevében járt el a katasztrófa után.

Ez az elárverezendő fotó a Titanicot elsüllyesztő jéghegyről Forrás: HAldridge/BNPS

Ügyvédi iroda falán lógott

Amikor az 1523 ember halálát követelő szerencsétlenség hivatalos vizsgálata lezárult mindkét bizonyítékot bekeretezték és

az ügyvédi iroda tanácskozótermének falára függesztették.

Egészen addig ott volt, amíg 2002-ben a cég beszüntette működését. Az irodát működtető négy egykori partner bocsátja most árverésre a történelmi dokumentumokat, amelyek értékét a Henry Aldridge and Son of Devizes aukciósház 10-15 ezer font közöttire becsüli.

A jéghegyről készült felvétel megjelent Walter Lord 1955-ben kiadott A Night to Remember című könyvében, amelyet a tragédiáról készült fontos forrásmunkának tartanak.