Vágólapra másolva!
A 19 éves Kenderesi Tamás Cseh Lászlót is legyőzte az országos bajnokságon 200 méteres pillangóúszásban, a kazanyi vébét azonban ki kellett hagynia betegség miatt. Kenderesi abban bízik, a riói olimpián sikerül olyan eredményt elérnie, amely kárpótolja a kihagyott kazanyi vébéért.

Kenderesi Tamást júliusban a mononukleózis megfosztotta attól, hogy szerepelhessen a kazanyi úszóvébén, most azonban arra készül, hogy a novemberi rövidpályás ob után a decemberi Európa-bajnokságon is ott lehessen.

A felkészülése azonban nem zavartalan, mert egy vírusos torokgyulladás miatt értékes napokat vesztett, de Kenderesi azt állítja, egy ilyen beteség neki már meg se kottyan.

A hasizmozást még hanyagolnia kell

„Miután júliusban kiderült, hogy mirigylázat, más néven csókbetegséget sikerült valahol összeszednem, az orvosok hónapokig tartó kényszerszünettel ijesztgettek. Azzal vigasztaltak, hogy ezzel a kórral elméletileg csak egyszer lehet megfertőződni. Másfél hónapig még a lábamat se lógathattam volna be a vízbe, ám a harmadik hét után elkezdtem úszni, vagy inkább úszkálni. Vitaminkúrával erősítve óvatosan haladtunk előre, a hasizmozást viszont még most is ki kell hagynom. Furcsa, mert a bukófordulónál éppen ezeket az izmaimat kell keményen megdolgoztatnom” – nyilatkozta Kenderesi a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

Nagy lendülettel készül az ob-re, hogy ott lehessen decemberben az Eb-n Forrás: Mob.hu

A 19 éves úszó azt mondja, javul az állóképessége, és három hete egy pécsi nemzetközi versenyen öt számban is elindult, 100 m pillangón például 56,7 másodpercről 55,3-ra javította az egyéni csúcsát.

Örült Cseh győzelmének

Kenderesi a tavalyi debreceni bravúrját megismételve az idén Győrben megrendezett országos bajnokságon is megelőzte Cseh Lászlót és Biczó Bencét 200 méter pillangón, de betegsége miatt nem derült ki, hogy a vébén mire ment volna.

Kenderesi Győrben 1:54.79 perces idővel győzött, és ezzel átmenetileg a 2015-ös világranglista második helyén állt, de Cseh jobbat úszott nála Kazanyban, ahol 1:53.48-cal lett aranyérmes, ami minden idők második legjobbja ezen a távon.

"Azt hiszem, hogy a világbajnokság, azaz életem eddigi legnagyobb kihívása, belőlem is kihozott volna egy 1:54 percnél is jobb időt, de ez csak feltételezés. Sajnos az már sohasem fog kiderülni, hogy egy újabb egyéni csúcs vajon világbajnoki érmet is jelenthetett-e volna a számomra. Örültem Cseh Laci fantasztikus győzelmének, de a fogadalmam úgy szól, hogy jövőre újra a kihívója leszek” – hangoztatta bátran a 2014-ben a 200 pillangón már ifjúsági olimpiát nyert Kenderesi Tamás.

Rióban szeretné a kárpótlást megkapni a vébéért

Amikor Győrben másodszor lett országos bajnok, az utolsó ötvenet amolyan Gyurta Dánielre emlékeztető hajrával repesztette végig. Aligha mellékes, hogy olyan részidővel, amit pályafutása csúcsán a 18-szoros olimpiai bajnok – ma is az örökranglistát vezető - Michael Phelps is csak ritkán tudott produkálni a 200 pillangó hajrájában.

„Szeretnék jól úszni a százhalombattai bajnokságon, noha a sokfordulós rövid pálya eddigi tapasztalataim szerint nem igazán fekszik nekem. Tari Imre bácsi, az edzőm szerint viszont javulóban van a fordulótechnikám, ami a kismedencés versenyzés egyik alapeleme. A fő cél viszont Rió, remélhetőleg egyéni csúcsokkal, és egy kárpótlást jelentő jó helyezéssel” – mondta Kenderesi, aki szeptember óta a Pécsi Tanárképző Főiskola hallgatója.