Nincs, ami kizökkentse az olajpiacot

Irán olaj gáz -OIL GAS INDUSTRY FACTORY GENERAL VIEW WORKER INAUGURATION HORIZONTAL
An worker speaks on a walkie-talkie during the inauguration by Iranian President Mohammad Khatami of Phases 2 and 3 of the South Pars gas field in the southern port of Assaluyeh 15 February 2003. Deputy Oil Minister Seyed Mehdi Mirmoezi said Iran would award a contract for the development of Phase 11 of the massive South Pars gas field in the coming weeks. Offers for Phase 11 have come from France's TotalFinaElf, Britain's BP, Italy's Eni and Statoil of Norway, he added. AFP PHOTO/Atta KENARE
Vágólapra másolva!
Ahogy az árak folyamatosan csökkennek, a közgazdászok arra figyelmeztetnek, hogy az előttünk álló legalább 2 évben hiányozhat a valódi felfelé hajtó erő az olaj árfolyamában. Ráadásul Irán még tovább nehezíthet a helyzeten.
Vágólapra másolva!

Jövő ilyenkor még többlet figyelhető majd meg az olajpiacon, szóval bőven 2017 lehet már, mire a kereslet és a kínálat elkezd kiegyenlítődni – mondta a CNBC-nek Thomas Pugh, a Capital Economics közgazdásza. Az előrejelzésük szerint a Brent típusú olaj az idei év végére elérheti a hordónkénti 55 dollárt.

A kínálat kockázata

Az elmúlt évtizedben az olaj hordónkénti árával kapcsolatban hozzászokhattunk a 90-100 dollár körüli szintekhez, ehhez képest sokkolóan hathat a Brent típusú nyersolaj mostani 45-47 dolláros jegyzési ára. A helyzetet jól jellemzi, hogy a BP brit olajipari óriás kedden bejelentette, hogy visszavágja a költségeit, mivel hosszú távon alacsony olajárral számolnak. A vállalat úgy látja, hogy

az árfolyam 2017-ig 60 dollár körül alakulhat.

Jason Gammel, a Jefferies elemzője azonban úgy hiszi, a 60 dolláros árfolyam nem lesz elegendő a piac kiegyensúlyozására, tekintetbe véve azt a nyomást, amely Irán piacra való visszatérése jelent. Ahogy ugyanis az Iránnal szembeni szankciókat feloldják, az olajexport emelkedését várják az országtól, amely további extra kínálatot és árnyomást eredményez.

Az Investor.hu olajár elemzése: Félve nézik a jegybankárok ezt a trendet

A Brent típusú olajár alakulása az elmúlt 10 évben Forrás: Investing.com

Pugh mindazonáltal hangsúlyozta, hogy van egy nyilvánvaló kockázat az iráni olajjal kapcsolatban. Megvan ugyanis az esélye annak, hogy Irán nem a piaci várakozásoknak megfelelő exportmennyiséggel tér majd vissza a piacra.

Az OPEC hatalma

Amellett, hogy az általános érzés az, hogy az olajár természetellenesen alacsony szinten tartózkodik, Frances Hudson, a Standard Life Investments stratégája utalt rá, hogy az OPEC, és főleg annak legfontosabb szereplője, Szaúd-Arábia szempontjából van logikája az alacsony árfolyam fenntartásának.

Az OPEC azzal ugyanis, hogy nem csökkenti érdemben a kitermelését, hozzájárul a lefelé ható árnyomáshoz, melyet alapvetően piacszerzésre használ fel, térdre kényszerítve azon termelőket, akik jóval magasabb ár mellett tudnak csak termelni. Ilyen szempontból egyre inkább fókuszba kerülhet az OPEC-országok december 4-ei bécsi találkozója, amikor is dönthetnek majd a jelenleg is érvényben lévő napi 30 milliós kitermelési limitről.