Vágólapra másolva!
A magyar fuvarozás piaci pozícióját erősítené Európában a NiT Hungary, hiszen korábban a magyar közúti fuvarozás nemzetközi szinten nem volt piacképes és felkészült. A fuvarozó szakmai érdekképviselet szerint az új kormánycsomag áttörést jelenthet: nemzetközi szinten növeli a logisztikai, közúti árufuvarozási és személyszállítási vállalkozások versenyképességét. Cél a költségek csökkentése, a piacvédelem erősítése, és a gépjárművezető hiány megoldása.
Vágólapra másolva!

„A rendszerváltást követően a kormány először nyilvánítja ki, hogy kiemelkedően fontosnak tartja a logisztikai és a közúti fuvarozási ágazatot a nemzetgazdaság szempontjából. Ezért most egy 16 pontos kormányhatározatot hozott és

miniszterelnöki megbízottat nevezett ki Wáberer György személyében,

aki a megvalósulást felügyeli" – mondta Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára. Hozzátette, amennyiben megvalósul a határozat, versenyképes helyzetbe kerülnek a magyar fuvarozók az európai piacon.

Sok költségtől megszabadulnának

A magyar vállalkozóknak eddig olyan költségelemekkel kellett számolniuk, amelyek nem terhelik külföldi vetélytársaikat, mint például az iparűzési adó (ipa). Amennyiben a parlament megszavazza, 2016 januárjától

a külföldi útdíj meghatározott mértéke is levonható lesz az ipából,

ezzel jelentősen csökkenne a nemzetközi környezetben dolgozó fuvarozók hazai adóterhe. További megtakarítást jelenthet a cégeknek a haszongépjárművekre vonatkozó vagyonátruházási illetékmentesség. Célkitűzésük, hogy más szakmához hasonlóan a fuvarozóknak se kelljen plusz költséget vállalni beszerzett termelőeszközeikre.

Fokozott ellenőrzés

A hazai piac és a magyar cégek védelme érdekében fokoznák a külföldi járművel fuvarozók ellenőrzését, és növelnék a szabálytalankodók bírságát is. A szervezet lényegesnek tartja, hogy a közutakon a külföldieket is zökkenőmentesen bírságolhassák meg a helyszínen, és az őket érintő büntetés-behajtás is egyszerűbben történjen.

Ötmilliárd képzésre

Országos szinten mintegy hatezer gépkocsivezetői állás betöltetlen a szektorban, ami akadálya az alágazat további növekedésének. Éppen ezért a kormány 5 milliárd forintos állami támogatást biztosít ingyenes szakirányú gépkocsivezető képzésre.

A kormány 16 pontos csomagja a Magyar Közlönyben olvasható (18681. oldaltól).