Törökország választ, a befektetők vergődnek

A hét képei DEMONSTRATION AGAINST ARREST MEDIA JOURNALIST FLAG NATIONAL FLAG NEWSPAPER A supporter of Zaman holds a copy of the newspaper behind a Turkish flag during a demonstration against the arrest of journalists outside the Istanbul poli
A supporter of Zaman holds a copy of the newspaper behind a Turkish flag during a demonstration against the arrest of journalists outside the Istanbul police headquarters on December 15, 2014. The Turkish government faced accusations of eroding democracy and press freedoms after over two dozen people were arrested in raids against media critical of President Recep Tayyip Erdogan. AFP PHOTO / OZAN KOSE
Vágólapra másolva!
A törökök november elsején járulnak újra az urnák elé, miután az öt hónappal ezelőtti parlamenti választásokon a hatalmon lévő Erdogan pártja nem szerzett a kormányalakításhoz elegendő szavazatot. A politikai bizonytalanság a befektetőket távol tartja az országtól, ahol a részvénypiac és a nemzeti fizetőeszköz rég nem látott mélységeket jár meg.
Vágólapra másolva!

A török részvénypiac 8 százalékot esett az idén, a líra gyengülése miatt azonban ez a teljesítmény (dollárban számolva) 25 százalékos esésnek felel meg. Az esés a globális feltörekvő piaci gyengélkedéssel és a török kormányalakítás körüli bizonytalanságokkal szoros összefüggésben van – világít rá Págyi Gergely, a CIB Alapkezelő szenior portfóliómenedzsere.

Elrettentik a befektetőket

A júniusi választásokon nem sikerült abszolút többséget szereznie a harmadik ciklusát záró AKP-nek. A politikai bizonytalanságot súlyosbítja, hogy a parlamentbe jutott pártok koalíciós kormányalakítási kísérlete sorra kudarcba fulladt. Az új választások vasárnap lesznek. Kérdéses azonban, hogy az AKP tud-e abszolút többséget szerezni. Amennyiben nem, újra koalíciós tárgyalások kezdődnek.

Forrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

– fűzte hozzá a CIB szakembere.

Ha ez nem lenne elég

Richter Pál, a Budapest Bank portfóliómenedzsere szerint a másik gond a gazdaságban jelen lévő strukturális problémák;

magas folyófizetésimérleg-hiány és devizaadósság, illetve inflációs nyomás nehezedik a politikailag megterhelt gazdaságra.

A török líra történelmi mélypontja közelében van. A gazdaság hozzávetőleg 3 százalékkal növekszik, az alacsony olajár következtében bár javul a folyó fizetési mérleg, ennek ellenére az egyik leggyengébben teljesítő szereplő a feltörekvő országok között. Az infláció Törökországban 8 százalék körüli szintet verdes. Értékeltség alapján a török bankszektor olcsónak tűnik, a 2009-es mélypontok környékén tanyázik.

A török líra, a magyar forint és a lengyel zloty relatív teljesítménye az euróhoz viszonyítva az elmúlt egy évben Forrás: Stooq.com, Investor.hu

Bekavarhatnak a menekültek

A szomszédos Szíriában zajló háború tovább súlyosbítja a török részvénypiac kilátásait

– figyelmeztet a Budapest Bank szakembere. Meglátása szerint a fegyveres konfliktusba szükség esetén Törökország hadserege is beavatkozhat. A háború miatt több millió menekült érkezett eddig a határ melletti táborokba. Sokan közülük átmeneti állomásnak tekintik az országot, útban Európa felé, ennek a hatását az unió már a saját bőrén tapasztalja. Németország folyamatosan tárgyal Erdogannal, hogy pénzért cserébe tartóztassa fel a táborokból továbbindulókat, de egyelőre nem született megállapodás.

"Az AKP kurdok elleni akciója meghozhatja az abszolút többséget, de valószínűbb, hogy újra koalíciós tárgyalások kezdődnek" – vetíti előre a novemberi választások végkimenetelét Págyi Gergely.

Tayyip Erdogan elnöki rendszer kialakításán fáradozik Forrás: AFP/Francois Lenoir

Alulértékelt piac

Az elmúlt hónapokban tapasztalt esés következtében a részvénypiac értékeltsége alacsony, de már elhagyta a szeptember közepi mélypontokat. Miközben a részvénytársaságoktól az elemzők 10 százalékos eredménybővülést várnak a következő években, az értékeltség nem érte el a historikus átlagot sem P/E, sem P/BV alapon. Mindezek a választások körül bizonytalanságnak tudhatók be, vélekedik a CIB szenior portfóliómenedzsere. Richter Pál is úgy véli,

ha most sem lesz egyértelmű győztese a mostani választásnak, akkor az isztanbuli börze nyomás alatt maradhat.

Csak egy stabil kormány megalakítása hozhat emelkedést rövid távon a török részvénypiacon.

A török XU100 részvényindex árfolyammozgása az elmúlt két évben Forrás: Investing.com

Homályos jövő

"Az AKP abszolút többsége vagy egy koalíciós kormány megalakulása hozhatna átmeneti nyugalmat a részvénypiacra. Amennyiben koalíciós kormány alakul – amire rég nem volt példa –, akkor a koalíció stabilitásán fog múlni, hogy a befektetők hová árazzák az egyébként jó fundamentumokkal rendelkező török piacot" – mondta Págyi.

A CIB szakembere figyelmeztet, hogy amennyiben ismét koalíciós tárgyalások kezdődnek, akkor a következő hetek is az elmúlt időszakhoz hasonlóan hektikusan alakulnak majd, attól függően, hogy milyen gyorsan sikerül megállapodni a kormányalakításról.