Szellemalakok egy omladozó imaházban

kilenc szellem temploma
Az eredeti szellemek átlátszóak és gipszből készültek
Vágólapra másolva!
A csehországi kilenc szellem templomát a hatvanas években hagyták el a hívek – a turisták azonban azóta is lelkesen látogatják, hála a padsorok között ülő rémisztő szellemeknek.
Vágólapra másolva!

Egy elhagyatott, omladozó templom már magában is hátborzongató látvány – nem beszélve arról, ha egy képzőművész úgy dönt, kicsit felturbózza a hangulatot, és szellemeket ültet a padsorok közé. Ez történt a csehországi kilenc szellem templomával is, aminek története egyébként is libabőrt csalna az ember karjaira még akkor is, ha nem látnánk imádkozni ezeket a félig áttetsző, kísérteties alakokat.

Eleinte csak kilenc szellem ült a sorok között Forrás: Flickr / Céline HU

Babonák a temetési szertartás közben

A kilenc szellem temploma Luková cseh kis faluhoz tartozik, amelynek keresztény hívei lelkesen jártak az itt tartott istentiszteletekre egészen addig, amíg egy általuk természetfelettinek tartott baleset nem történt.

A falu lakói ugyanis rendkívül babonásak – így nem tartották túl jó jelnek azt, hogy a templom mennyezete egy temetés közben leomlott. Szerencsére senki nem sérült meg a balesetben, de mindenki úgy gondolta, hogy ez a gonosz műve volt, így

az 1968-as beomlás után többé senki nem tette be a lábát a szent helyre.

Kísértetszobrok a padok között

Az eredetileg Szent Györgyhöz felszentelt templom évtizedekig üresen állt, falai bomlani kezdtek, magában is hátborzongató látványt nyújtott. A fából készült emelvényekre sokáig életveszélyes volt felmenni, és az épületbe lépni még mindig nem életbiztosítás – annak ellenére, hogy egy helyi képzőművész meglátta a fantáziát a helyben, és kísérteties szobrokat állított fel a padok között.

Az eredeti szellemek átlátszóak és gipszből készültek Forrás: Flickr / Céline HU

A turisták tartják életben a templomot

Jakub Hadrava úgy gondolta, nem hagyja, hogy a templom az enyészeté legyen, ezért gipszből létrehozott kilenc csuklyás, fátylas szellemalakot, amelyet félig áttetszőre tervezett, hogy

az épületbe érkező fény hátborzongató módon életre keltse őket.

Úgy gondolta, hogy így felhívhatja a figyelmet a templom szépségére – ötlete pedig többszörösen is beért, ugyanis az ide látogató turisták adományaiból sikerült némiképp rendbe hozni a különleges épületet.

Fantomgyülekezet a sorok között

Az eredeti kilenc alakhoz ma már több titokzatos, csuklyás-köpenyes szobor csatlakozott, nem csak a padok között imádkozva, de az ajtónál és a folyosónál állva is.

Egész fantomgyülekezet imádkozik már a templomban Forrás: Flickr / Céline HU

Hadrava eredeti célja az volt, hogy megmutassa: a középkorban épült templomnak komoly története van. Mára már egész fantomgyülekezet lakja az épületet – valószínűleg a véletlenül erre tévedők legnagyobb rémületére.