Az új Star Wars kavarhat be a legópiacon

GIF
Lego Star Wars
Vágólapra másolva!
Két hete röppent fel a hír a nemzetközi sajtóban, hogy nem lesz elég legó Európában karácsonyra. Ezzel majdnem egy időben bejelentette a játékgyártó birodalom, hogy bővíti a nyíregyházi gyárát. Utánajártunk, van-e összefüggés a két hír között, és valóban rohanni kell-e a játékboltokba, hogy még biztosan legyen legó a karácsonyfa alá.
Vágólapra másolva!

Néhány gyereket lehet, hogy nem az áhított legó várja majd a karácsonyfa alatt. Noha teljes kapacitással működnek a gyárak, nem tudnak lépést tartani a műanyag kockák iránti megugrott kereslettel – írta a The Guardian.

Nem mindenhol lesz elég Lego

A Lego-csoport eladásai 18 százalékkal növekedtek az év első fél évében a tavalyi azonos időszakhoz képest. Emellett

több rendelés is érkezett a céghez, mint amire számítottak,

ez jelentős megterhelést jelentett a gyárainak világszerte. „Gyáraink teljes kapacitással működnek, és teljesíteni fogjuk az eddig megrendelt termékek kiszállítását. Viszont minden igyekezetünk ellenére az idén tapasztalt, nagymértékű kereslet miatt sajnos nem lesz lehetőségünk arra, hogy a kiskereskedők által most rendelt termékeket kiszállítsuk 2015 hátralévő részében bizonyos európai országok számára" – áll a Lego-csoport közleményében.

Az Origo megkeresésére kiderült, hogy

valószínűleg Magyarország is érintett lesz a legóhiányban,

de mindent megtesznek annak érdekében, hogy kezeljék a helyzetet. Arról, hogy nagyságrendileg eddig mekkora az a beérkezett rendelés, amit nem tudnak teljesíteni, üzleti titokra hivatkozva nem közölték.

Betárazott a hazai nagykereskedő

Az egyik legnagyobb hazai játék-nagykereskedés, a Regio Játék ügyvezetője nem aggódik a legóhiány miatt. Elmondása szerint a szokásos év eleji előrendelésekből képet kapnak a várható igényekről, amire még

10-15 százalékot rátartanak, így ha megugrik az igény, akkor is teljesíteni tudják a rendeléseket.

Lego Hungária Kft. főbb adatai (az adatok forrása: Céginfo) Forrás: Origo/Sebes Miklós

„A Lego termékek körében

de ez sem borítékolható" – mondta Gyaraki József, a Regio Játékkereskedelmi Kft. ügyvezetője.

Az év végén dől el minden

A játékpiac sajátossága, hogy az éves forgalomnak nagyjából a fele novemberben és decemberben bonyolódik. Ezzel viszont a piac szereplői tisztában vannak, és felkészülnek az év végén megugró kereskedelemre.

Bővíti a nyíregyházi gyárát a LEGO

A növekvő kereslet miatt

a Lego-csoport jelentős beruházásokat és bővítéseket tervez a következő hét évben világszerte.

Nyíregyházán raktárak, valamint dekorációs és összeszerelő üzemegység építésével növeli termelési kapacitását. A nagyságrendileg 25-50 millió euró közötti beruházás körülbelül két évig tart.

A nyíregyházi gyár, a Lego Manufacturing Kft. főbb adatai (az adatok forrása: Céginfo) Forrás: Origo/Sebes Miklós

A tervezett bővítésnek köszönhetően 2016-ban várhatóan további 150 dolgozónak ad majd munkát a játékgyártó. A Lego-eladások alakulásának és a további lehetséges beruházásoknak a függvényében mintegy

1600 új munkahely jöhet létre Nyíregyházán 2020-ig.

Vizsgálják annak a lehetőségét, hogy további fröccsöntő- és csomagolóüzemmel bővítsék a nyíregyházi Lego-gyártóbázist a következő években. Így 2020-ra már duplájára nőhet a gyár területe, ami százmillió eurós nagyságrendű beruházást jelent – olvasható a Lego közleményében.

Lego gyár Nyiregyházán

A nyíregyházi gyárát mintegy 200 millió euró értékű, zöldmezős beruházás keretében építette fel a Lego. A tavaly márciusban átadott, legkorszerűbb technológiákkal ellátott komplexum gyártórészlegének területe 122 ezer négyzetméter.

Beruházásokra van szükség

A Lego-csoport gyártókapacitásának tervezett bővítése a már eredetileg is magas szintű beruházásra épül rá. 2013-ban a csoport 2,6 milliárd dán koronát költött ingatlanokba, gépekbe és berendezésekbe, ami 2014-ben 3,1 milliárdra emelkedett.

Az elmúlt évtizedben a Lego-eladások évről évre két számjegyű ütemben növekedtek.

A beruházásokkal az a cél, hogy növekvő igényeket kiszolgálhassák.

A Lego-csoport legutóbb a Cseh Köztársaságban, Kladnóban található gyártóbázisának bővítését adta át az idei év első felében, és jelenleg első gyárát építi Kínában, ahol ez év végére tervezik a termelés megindítását, illetve 2017-re a teljes üzembe helyezést.