Így tehet keresztbe az autófeltörőknek

Vágólapra másolva!
Karácsony előtt mindenki vásárlási lázban ég, a nagyobb zsákmány reményében a feltört autók száma is növekszik. A rongálással okozott kár sokszor nagyobb az ellopott értékeknél, már csak ezért is fontos a megelőzés. Összeszedtük a leghasznosabb tanácsokat.
Vágólapra másolva!

Karácsony előtt igazán elemükben vannak a tolvajok, a bevásárlóközpontok és üzletek környékén megnövekedett forgalomban kedvükre fosztogathatják az autókat. A felelőtlen autósok olykor tálcán kínálják a lehetőséget a tolvajoknak, akik akár egy bőrdzsekiért is képesek beverni egy autó ablakát, típustól függően akár több százezer forintos kárt okozva ezzel.

A legegyszerűbb eszközöket használják

Az autófeltörés teljesen más kategória, mint az autólopás: míg az utóbbit gyakran gondos tervezés és a kiszemelt préda napokon át tartó megfigyelése előzi meg, autófeltöréssel szinte kizárólag alkalmi tolvajok foglalkoznak.

Ők a könnyű zsákmányra utaznak,

és legfeljebb pár másodpercet szánnak egy-egy autóra.

A tolvajok célja, hogy gyorsan végezzenek. Azzal nem foglalkoznak, hogy közben mekkora kárt okoznak Forrás: Lifehacker

A nagy felfordulást és a vásárlók nyüzsgését kihasználva a tolvajok gyakran improvizálnak, az autótolvajok milliós eszközei helyett olyan tárgyakat használnak, amelyek éppen kéznél vannak. Az ablakokat sokszor téglával vagy macskakővel törik be,

a kevésbé primitív elkövetők rongyba tekert gyújtógyertyát használnak.

Ha az akcióra pár másodpercnél több idő van, az ajtók felfeszítése is opció, ezzel még nagyobb kárt okozva a tulajdonosnak.

Zártörés feltűnés nélkül

Akik rutinosabbak, zártöréssel dolgoznak, amit akár nagyobb forgalmú helyen is feltűnés nélkül végre lehet hajtani: a sokszor adott típushoz reszelt fémnyelv pár másodperc alatt kinyitja a kiszemelt autót.

Ilyen műveleteknél a hidegvér a lényeg: a tolvajnak úgy kell tennie, mintha épp a saját autóját nyitná ki kulccsal, akkor is, ha megszólal benne a riasztó. Szintén bevett módszer a távirányítós központi zárak kódlopása. Érdemes a kilincset meghúzva ellenőrizni, nem blokkolták-e a reteszelést.

Nincs kegyelem az ajtóknak sem, a legprimitívebb eszközökkel roncsolnak Forrás: Police Montreal

Az ilyen akciók valóban feltűnés nélkül kivitelezhetők, szerkesztőségünk egyik munkatársának Skodáját például az Andrássy úton nyitották ki. A tolvaj a csomagtartó zárját rendezte le profi módon, és vitte el a nem sokkal korábban beszerzett elektronikai eszközöket, aztán hidegvérrel le is csukta a fedelet. Csak nem tökéletesen, így indulás után közvetlenül az tűnt fel munkatársunknak, hogy a műszerfalon megjelent a nyitott csomagtartóra utaló jelzés.

Hétköznapi emberek az elkövetők

A tolvajok feltűnés nélkül dolgoznak, ehhez hozzátartozik, hogy a megjelenésük teljesen átlagos. Hétköznapi ruhákban járnak-kelnek az autók között, sokszor okostelefont nyomkodva, ami éppen a figyelemelterelést szolgálja.

A feltörésekben különösen bosszantó, hogy ha lába kél a laptopnak, navigációnak vagy fényképezőgépnek, nem fizet a biztosító,

a casco csak az autó megrongálásakor keletkezett kárt téríti meg.

Lehet ugyan kiegészítő poggyászbiztosítást kötni, de ezek annyi korlátozást tartalmaznak, hogy nem igazán éri meg ezért külön fizetni.

Ha az ablak már nyitva, minden hozzáférhető. Semmi sincs biztonságban Forrás: Police Montreal

További veszélyeket rejt, ha lakáskulcs is eltűnik olyan dokumentummal, amiből ki lehet következtetni a lakcímet. Aki a tárcáját is az utastérben hagyja, megkezdheti bosszantó köreit a banknál és az okmányirodában, bár ez még mindig jobb, mint ha az egész autó tűnik el.

Mit visznek a tolvajok?

Röviden: szinte bármit, ami éppen jól látható helyen van az autóban. Sokáig a rádió és a mozgáskorlátozott igazolvány volt a sláger, ma viszont főleg a hordozható navigációkra, laptopokra és más

értékesebb kütyükre szakosodtak a tolvajok.

Olykor gyerekülés miatt is képesek feltörni egy autót, ha az adott modell láthatóan márkás darab, és gyorsan túl lehet adni rajta a feketepiacon.

A tolvajok egy része megrendelésre dolgozik, így előfordulhat, hogy törött autók kijavításához a vezető- és utasoldali légzsákokat is elviszik. Ez ellen a teljes kormányt lefedő zár nyújthat némi védelmet.

Hogyan védekezhet a tolvajok ellen?

A nagy karácsonyi bevásárlási lázban nem tanácsos a nyílt utcán pakolászni úgy, hogy sokak által jól láthatóan bent marad más holmi a csomagtartóban. Ezeket az apró jeleket biztosan kiszúrják a tolvajbandák, és különösen egy drága butikokkal, boltokkal, kávézókkal szegélyezett környéken könnyen le tudják vonni a megfelelő következtetéseket.

Aki ilyen terített asztalt hagy maga után, ne csodálkozzon, ha kifosztják Forrás: Police Montreal

Aki néhány boltot végigjárva behajít pár holmit az autóba, majd folytatja a vásárlást, nagy kockázatot vállal. Némileg javít a helyzeten, hogy néhány bevásárlóközpont parkolóját időnként a tetőről távcsővel vagy Segway-jel cirkálva figyelik a biztonsági őrök, és egyre több helyen általánosak a kamerák. Utóbbiaktól azonban kár csodát várni: ha a nyomozáshoz meg is lehet szerezni a felvételeket,

nagy valószínűséggel ismeretlen személyazonosságú tolvajok látszanak csak.

Noha a műszaki cikkek feketepiaci értékesítését megnehezítik a gyakran évjáratonként megváltoztatott előlapok és kódok, és így a hifilopás lassan kezd kimenni a divatból, azzal nem lehet hibázni, ha a rádió levehető előlapját mindig zsebre vágjuk. Személyes iratokat, járműokmányokat, bankkártyát (főleg nem amatőr módon ráragasztott PIN-kóddal) még a kartámaszban vagy a zárható kesztyűtartóban sem szabad hagyni. Annyi időre sem, amíg beugrunk a sarki lottózóba.

Semmi ne legyen szem előtt

Táska, napszemüveg, fényképezőgép, tablet, ruhanemű sem maradhat látható helyen az utastérben. Bármilyen kényelmetlen is, a notebook válltáskával együtt legyen kötelező viselet az autót elhagyva. Ha céges gépről van szó, lopás esetén az adatvesztés mellett ilyenkor még kártérítési kötelezettség is sújthatja a dolgozót.

Laptop, tablet, navigáció - a tolvajok kedvencei, semmi ne maradjon a kocsiban Forrás: DMV

A hordozható navigációt szintén magunkkal kell vinni vagy használaton kívül otthon kell hagyni, minden tolvaj ismeri az ülés alatti vagy a kesztyűtartóban kijelölt rejtekhelyet.

A szivargyújtó-töltő és a konzol feltörésre csábít,

sőt, a bűnözők a szélvédőn hagyott tappancs nyomát is keresik. Nem lehet látható helyen az univerzális DVD-lejátszó sem.

Ha van rolója, használja!

Bármi is maradjon egy kombi vagy egyterű csomagtartójában, húzzuk rá a rolót vagy helyezzük fel a kalaptartót. Amikor viszont teljesen üres (a padló alatti rekeszeket is érdemes használni), hagyjuk fedetlenül, így látszik, hogy nincs mit elvinni. Mindig zárjuk be az ajtókat, húzzuk fel az ablakokat és csukjuk be (még bukóállásban sem hagyjuk) a tolótetőt.

Kézenfekvő védekezési módszer az üvegfóliázás, ami sötét árnyalata miatt megnehezíti az autóban hagyott értékek kifigyelését, és az üveg betörését is akadályozza. Nem mindegy persze, hol parkolunk: jól védenek a zárt mélygarázsok, de a nyilvánosakban csak az őrzés színvonalától függ, mennyire gyakoriak a feltörések. Feltörhetetlen autó nincs, de a többlépcsős védelem (riasztó, fólia, értékek magunknál tartása) összességében a könnyebb préda felé tereli a tolvajokat.