Túl nagy karácsonyfába vágták a fejszéjüket

Karácsonyi vakáció
Vágólapra másolva!
Nincs Szenteste karácsonyfa nélkül: az ünnepléshez hozzátartozik a fenyő kiválasztása, a díszítgetés, a becsomagolt ajándékok fa alatt mutatnak a legszebben, míg a szaloncukrot is szórakoztatóbb az ágakról leeszegetni, mint tálból felmarkolni. Erre a listára olyan jeleneteket válogattunk, amelyekben a karácsonyfa vicces, szokatlan kontextusban jelenik meg, netán nem rendeltetésszerűen használják a szereplők.
Vágólapra másolva!

8. Harry és Sally

Rob Reiner rendező és Nora Ephron forgatókönyvíró 1989-es romantikus vígjátéka arról az éttermi jelenetről híres, melyben Meg Ryan orgazmust színlel Billy Crystalnak, minket viszont most az érdekel, hogy rögtön azután van benne egy csodás karácsonyi montázs.

A Ray Charles Winter Wonderland című számára komponált jelenetsorban varázslatos New York-i életképek sorjáznak, aztán Harryt és Sallyt látjuk, ahogy karácsonyfát vesznek egy utcai árustól. Harry a csúcsát ragadja meg, Sally a törzsét, és így botorkálnak haza a hóesésben. Egyszerű, romantikus jelenet, ami ezért szokatlan, mert egy olyan tevékenységet mutat meg, ami mindenki számára ismerős, mégis szinte soha nem látjuk filmben.

7. Batman visszatér

Közel sem olyan romantikus a Batman visszatér, pedig Tim Burton filmje is télen játszódik, karácsony környékén, nem beszélve arról, hogy Michelle Pfeiffer Macskanője latexruhában csavarja el Bruce Wayne fejét. Gotham városában azonban a karácsony is vészjósló, és hiába állítanak tündöklő, feldíszített karácsonyfát a főtéren, akárcsak New Yorkban szokás, a Rockefeller Center előtt, már akkor tudjuk, hogy ennek nem lesz jó vége, amikor az eszelős Christopher Walken mond ünnepi beszédet a tömegnek. És valóban: a gonosz Pingvin masnival átkötött dobozt gurít a térre, melyből fegyveres csatlósok robbannak elő, egyikük rögtön bele is repül a karácsonyfába. Ennyit a békés ünnepekről!

6. Hull a pelyhes

A karácsonyfát ebben a jelenetben ugyan csak a háttérben szúrhatjuk ki, de hát hogyan is hagyhattunk volna ki a listáról egy olyan filmet, amiben Arnold Schwarzenegget élet-halál harcot folytat a Turbo Man nevű játékfiguráért.

A bugyuta, de aranyos karácsonyi filmben a frusztrált Schwarzi egy seregnyi Télapóval verekszik össze, akik szaltóznak, cukorka-nuncsakuval támadnak rá, és persze egy óriás és egy törpe Télapó is összefog ellene. Végül a krampusz teríti le Schwarzit egy sokkolóval. Tanulság: sose packázz áruházi Télapókkal!

5. Halálos fegyver

A csinos télapósapkás színésznőkről szóló összeállításunkban már említettük, hogy a tehetséges forgatókönyvíró, Shane Black szereti karácsonyi környezetbe helyezni az akciófilmjeit, és ez alól legelső munkája, a Halálos fegyver sem kivétel. A film egyik korai jelenete egy karácsonyfaárusnál játszódik, vele szeretne az őrült Martin Riggs (Mel Gibson) nyélbe ütni beépített zsaruként egy kábszerüzletet.

A nepperek még egy karácsonyfát is hozzácsapnának grátisz az alkuhoz, de Riggs inkább a teljes készletet vinné, meg a dílereket, bilincsben. Aztán lövöldözésig fajul a dolog, az egyik gengszter a teherautón felállított fenyőfák mögül süti el puskáját, és a kergetőzés végén a leszámolás is a fák között történik meg.

4. Karácsonyi vakáció

A Chevy Chase nevével fémjelzett Vakáció-filmek természetesen nem hagyhatták ki a szeretet ünnepét sem a sorból, így 1989-ben bemutatásra került a karácsonyi tematikájú bohózat. A családi perpatvarok mellett Chase-nek a karácsonyfa feldíszítése okozta a legnagyobb nehézséget, és megpróbáltatásait bárki át tudja érezni, hiszen ki ne szenvedett volna az égősorok zsinórjának kibogozásával vagy a csúcsdísz felhelyezésével. Chase-nél persze komikus méreteket öltenek a bénázások: amikor bedugja a konnektorba az égőket, pecsenyévé süti vele a macskájukat, majd később a karácsonyfa is szénné ég.

3. Prometheus

Ridley Scott Alien-előzményfilmjében aztán végképp semmi ünnepi nincs - gondolhatnánk, és mekkorát tévednénk! Mint kiderül, az idegen bolygókra látogató expedíciók legénysége sem mulasztja el a karácsony megünneplését, ha másért nem, hát azért, hogy számon tartsák az idő múlását. Mivel a lehetőségeik szűkösek, csak egy asztali műfenyőre telik tőlük, de azt azért a parancsnok (Idris Elba) kiteszi a biliárdasztalra és szépen feldíszíti. És hogy miért érdemelte ki ez a fél perces jelenet a harmadik helyet? Hát mert mindannyian csak szeretnénk olyan lazán készülődni a karácsonyra, mint a kapucnis, tetkós, szivarozó Idris Elba.

Prometheus Forrás: InterCom

2. Reszkessetek, betörők

Elcsépelt választás? Hogyne. De attól, hogy a film már a könyökünkön jön ki, hiszen valamelyik csatorna garantáltan műsorra tűzi minden év végén, nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy Macaulay Culkin válogatott csapdái között bizony a karácsonyfa is előkelő helyet kap. Pontosabban, a karácsonyfadíszek: az ablakon besunnyogó betörők egyike (Daniel Stern) mezítláb lép rá a gömbdíszekre, melyek ripityára törnek a talpa alatt, vagyis úgy jár, mint John McClane abban a másik, klasszikus karácsonyi filmben.

1. Kiefer Sutherland esete a karácsonyfával

A győztes rendhagyó módon nem egy filmjelenet, mert a valóság egy ezerszer viccesebb és emlékezetesebb pillanatot produkált. Az év: 2006. A helyszín: egy hotel előcsarnoka. Főszerepben: Kiefer Sutherland, a 24 sztárja, aki a karácsony szellemétől (és nem kevés alkoholtól) megittasulva fejest ugrik egy karácsonyfába, és szabályosan letarolja.

Az egész videó még tíz másodperc sincs, mégis egy korszakos remekmű, vetekszik a Sixtus-kápolna freskójával és a Mona Lisá-val. Ha véletlenül erőt venne önön az ünnepekkel járó melankólia, csak indítsa el a videót, és máris vidámság költözik a szívébe!