Részeg volt a balesetet szenvedett utasszállító pilótája

Shaheen baleset Lahore
A gép a futópálya mellett állt meg a fűben
Vágólapra másolva!
A vizsgálat szerint ráadásul nem is aludt eleget, és emiatt kimerült volt.
Vágólapra másolva!

Alkohol hatása alatt állt az a pilóta, aki a Shaheen Air két hete balesetet szenvedett gépét vezette. A Boeing 737-400-es a pakisztáni Karacsiból Lahorba tartott a fedélzetén 112 utassal és héttagú személyzettel, de a repülő a leszállópálya (más néven kifutópálya, szaknyelven futópálya) mellett, a füves talajon ért földet.

A gép a futópálya mellett állt meg a fűben Forrás: Aviation Herald/Simon

A gép keresztezett egy gurulóutat, és mindkét hátsó futóműve összetört. A repülő tovább csúszott, végül a farokrészén, a hajtóműveken és az orrfutón állt meg. A kezdeti jelentések arról szóltak, hogy tízen könnyebben megsérültek, de a pakisztáni polgári repülési hatóság most közzétett jelentése szerint senki sem sérült meg.

A járat útvonala Forrás: Flightradar24.com

Alkohol volt a pilóta vérében

A jelentés szerint a pilóta véralkoholszintje a 0,03 ezrelékes megengedett szint helyett 0,83 volt – írja a Tribune. A vizsgálat azt is kiderítette, hogy

a pilóta nem aludt eleget, és kimerült volt a baleset pillanatában.

A balul sikerült leszállásról és az azt követő evakuálásról egy utas videót is készített:

A pakisztáni légügyi hatóság igazgatója a napokban összehívta a légitársaságok képviselőit, és arra kérte őket, biztosítsák, hogy pilótáik minden repülés előtt a megfelelő állapotban legyenek. Arra is felszólította őket, hogy tegyenek meg mindent az utasok biztonságáért.